Nieuws

Verbeteren medicatietrouw na hartinfarct

Gepubliceerd
5 maart 2014
De huisarts speelt een belangrijke rol in het chronisch cardiovasculair risicomanagement van patiënten met een doorgemaakt hartinfarct. De algemene therapietrouw voor cardiovasculaire medicatie is echter laag. Onderzoek uit Denver laat zien dat deze te verbeteren is met intensieve begeleiding door de apotheker en gestructureerd overleg tussen huisarts, apotheek en cardioloog. Maar er blijkt ook uit dat dit geen verschil oplevert in de klinische uitkomstmaten.
In totaal onderzochten Michael Ho et al. 253 na een hartinfarct uit het ziekenhuis ontslagen patiënten. Zij waren willekeurig ingedeeld voor ‘standaardzorg’ of een gestructureerde interventie. Deze bestond uit: 1) persoonlijke begeleiding door de apotheker (uitleg, pillendoos, bijwerkingen), 2) overleg tussen huisarts, apotheker en cardioloog, en 3) automatische telefoonberichten over medicatie-inname en bijvullen. De therapietrouw van patiënten werd 12 maanden gevolgd met bijvulgegevens van de apotheek. Daarnaast werden ook bloeddruk, cholesterolwaarde, recidiefhartinfarct en sterfte geregistreerd.
Patiënten in de gestructureerde interventiegroep hadden een betere therapietrouw (89%) dan degenen die standaardzorg kregen (74%). Maar desondanks waren de bloeddruk- en cholesterolwaarden na 12 maanden in beide groepen hetzelfde. Ook het aantal recidiefhartinfarcten en gevallen van sterfte verschilde niet. Dit gebrek aan klinisch verschil komt wellicht doordat de standaardzorg ook al erg goed was en de interventie dus niet veel meer kon verbeteren op het gebied van klinische eindpunten. Vooralsnog is er dus nog geen reden voor huisartsen, apothekers en cardiologen om in te zetten op intensievere begeleiding ter verbetering van medicatietrouw na een hartinfarct.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Ho PM, et al. Multifaceted intervention to improve medication adherence and secondary prevention measures after acute coronary syndrome hospital discharge. JAMA Int Med 2013;18:1-8.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen