Nieuws

Verdund appelsap goed alternatief voor ORS

Gepubliceerd
4 juni 2018
Gastro-enteritis kan bij kinderen leiden tot dehydratie en zelfs tot ziekenhuisopname. Ouders krijgen vaak het advies oral rehydration solution (ORS) te geven. De smaak van ORS, onduidelijkheid over de wijze van gebruik en het feit dat ouders ORS vaak niet in huis hebben, kan de inname bij kinderen in de weg staan. Verdund appelsap is dan een goed alternatief, zo blijkt uit Canadees onderzoek.
0 reacties

Op de Eerste Hulp van een kinderziekenhuis in Canada (Toronto) vergeleken onderzoekers de inname van appelsap en eventueel andere voorkeursdranken met de inname van alleen ORS. Het betrof een single centered, gerandomiseerd, enkel-blind non-inferioriteitsonderzoek. In de periode van 2010 tot 2015 selecteerden de onderzoekers 647 kinderen van 6 maanden tot en met 5 jaar met tekenen van gastro-enteritis en milde dehydratie. Kinderen met comorbiditeit en kinderen die direct een infuus nodig hadden, werden van het onderzoek uitgesloten. Uiteindelijk waren van 644 kinderen resultaten bekend.

In dit onderzoek kwam falen van de behandeling (met als gevolg opname of langdurig beloop) in de appelsapgroep statistisch significant minder vaak voor dan in de ORS-groep (16,7%; 95%-BI 12,8 tot 21,2%) versus 25% (95%-BI 20,4 tot 30,1%); verschil -8,3%; p < 0,001 voor non-inferioriteit).

Het grootste verschil trad op bij kinderen van 24 maanden en ouder; 9,8% falen van behandeling in de appelsapgroep versus 25,9% in de ORS-groep. Mogelijk zijn oudere kinderen kieskeuriger en gewend aan het drinken van appelsap en andere (zoete) dranken. Mogelijk zijn ze überhaupt minder snel uitgedroogd dan jongere kinderen.

Bij dehydratie of een verhoogd risico daarop is volgens de NHG-Standaard Acute diarree ORS een veilig, effectief middel en eerste keus in de behandeling. Op basis van dit onderzoek kunt u appelsap (en andere voorkeursdranken) adviseren als goed alternatief voor ORS bij kinderen ouder dan zes maanden met gastro-enteritis en milde dehydratie.

Lees het volledige onderzoek hier.

Literatuur

  • Freedman SB, et al. Effect of dilute apple juice and preferred fluids vs electrolyte maintenance solution on treatment failure among children with mild gastroenteritis. A randomized clinical trial. JAMA 2016;315:1966-74.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen