Nieuws

Verhoogd risico cardiovasculaire ziekten na zwangerschapsdiabetes

Gepubliceerd
12 april 2018
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2, hypertensie en coronairlijden dan vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes. De screening op diabetes in de jaren na de zwangerschap laat bij deze vrouwen echter te wensen over. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een Brits databaseonderzoek onder 9118 vrouwen met zwangerschapsdiabetes.
0 reacties

De onderzoekers vergeleken het risico op diabetes mellitus type 2, hypertensie, coronairlijden en beroerte/TIA na de zwangerschap in een retrospectief cohort van 9118 vrouwen met zwangerschapsdiabetes en 37.281 vrouwen van vergelijkbare leeftijd zonder zwangerschapsdiabetes. Aangezien vrouwen met zwangerschapsdiabetes minder vaak rookten, een hoger BMI, een lagere sociaaleconomische status en vaker hypertensie hadden, corrigeerden de onderzoekers hiervoor in de analyses.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hadden een twintig maal grotere kans op diabetes mellitus type 2, een tweemaal grotere kans op hypertensie en een 2,5 maal grotere kans op coronairlijden tijdens een mediane follow-upduur van drie jaar na de zwangerschap. Er was geen verschil in de kans op een beroerte/TIA. Hoewel de Britse NICE-richtlijn adviseert om te screenen op diabetes mellitus type 2 na zwangerschapsdiabetes, was er bij 24% van de vrouwen drie jaar na de bevalling geen glucose gemeten. In het eerste jaar na de bevalling werd slechts bij minder dan 60% van de vrouwen glucose gemeten.

De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 adviseert om bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes gedurende de daaropvolgende vijf jaar jaarlijks een nuchtere glucosewaarde te bepalen. Het is nog maar de vraag of Nederlandse huisartsen deze controles beter uitvoeren dan hun Britse collega’s, bij wie deze screening duidelijk te wensen over laat. En misschien is er bij die jaarlijkse controle nog winst te behalen door het meten van de bloeddruk en het geven van leefstijladviezen om hypertensie en coronairlijden te voorkomen.

Lees hier het volledige onderzoek

Literatuur

  • Daly B, et al. Increased risk of ischemic heart disease, hypertension, and type 2 diabetes in women with previous gestational diabetes mellitus, a target group in general practice for preventive interventions: a population based cohort study. PLoS Medicine 2018;15:e1002488.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen