Nieuws

Verlies kraakbeen door injecties bij knieartrose

Gepubliceerd
14 augustus 2017

Injecties met corticosteroïden leiden tot meer kraakbeenverlies dan injecties met een zoutoplossing en lijken pijnklachten niet te verminderen. Dat is de conclusie van een recent onderzoek bij patiënten met gevorderde knieartrose. Deze patiënten krijgen regelmatig intra-articulaire injecties om artrose te verminderen en daardoor pijn te bestrijden. Er is weinig bekend over de langetermijneffecten van frequente injecties.

McAlindon et al deden in de Amerikaanse tweede lijn een vergelijkend onderzoek naar de effecten van driemaandelijkse intra-articulaire injecties met corticosteroïden of een zoutoplossing gedurende een periode van twee jaar. De patiënten in dit onderzoek waren gemiddeld 58 jaar oud en hadden gevorderde knieartrose (aangetoond op röntgenfoto’s). De onderzoekers hielden per drie maanden bij wat de klachten waren. Aan het begin en het einde van het onderzoek werd een MRI gemaakt om te zien welk effect de behandeling had op het kraakbeen.

De onderzoekers zagen een duidelijke toename van kraakbeenverlies van -0,11 mm (95%-BI -0, 20 tot -0,03 mm) in de corticosteroïdengroep. Voor de pijnscore was er geen significant verschil tussen beide groepen op een VAS van 100 punten (5,0; 95%-BI -13,9 tot 3,9). Opvallend is wel dat het verschil in pijn in het voordeel leek te zijn van de patiënten die de zoutoplossing kregen.

De NHG-Standaard Knieklachten oppert het toedienen van intra-articulaire injecties als analgetische behandeling faalt en stelt nadrukkelijk dat de huisarts mogelijke bijwerkingen met de patiënt moet bespreken. Dit onderzoek toont aan dat verlies van kraakbeen toeneemt bij langdurig injecteren van corticosteroïden. Het pijnbeloop is in dit onderzoek moeilijker te beoordeelden, omdat de pijn iedere drie maanden werd geëvalueerd en de effecten van injecties meestal niet langer dan drie weken aanhouden. Bij een volgend onderzoek is het noodzakelijk om ook een groep te hebben die geen injecties krijgt en zodoende meer inzicht te verwerven in het effect van de zoutoplossing en het sterke placebo-effect dat dit soort injecties heeft.

McAlindon TE, et al. Effect of intra-articular triamcinolone versus saline on knee cartilage volume and pain in patients with knee osteoarthritis. A randomized clinical trial. JAMA 2017;317:1967-75.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen