Wetenschap

Verloskundig actieve huisartsen

Gepubliceerd
10 september 2000

Samenvatting

Doel: Inzicht krijgen in de huidige en toekomstige betrokkenheid van huisartsen bij de verloskundige zorg.
Methode: Een enquête onder 2.000 gevestigde huisartsen en alle pas afgestudeerde en praktijkzoekende huisartsen (peildatum 1 januari 1999).
Resultaten: Nog maar 16% van alle gevestigde huisartsen begeleidt zelf bevallingen, en 22% begeleidt alleen zwangerschappen gedurende het eerste trimester. Van de pas afgestudeerde en praktijkzoekende huisartsen begeleidt 11 % bevallingen of wil dat gaan doen. Vooral huisartsen die verloskundig actief zijn of willen zijn, zijn van mening dat in de opleiding tot huisarts te weinig aandacht besteed wordt aan verloskunde. De meerderheid van de huisartsen, of ze nu verloskundig actief (willen) zijn of niet, is voorstander van een aanvullende opleiding voor huisartsen die bevallingen willen begeleiden.
Conclusie: Verloskunde neemt een steeds kleinere plaats in binnen het vakgebied van de huisartsgeneeskunde en een toenemend aantal huisartsen twijfelt of het begeleiden van bevallingen nog wel een taak van de huisarts is. Voor verloskundig actieve huisartsen is de druk die de verloskundige zorgverlening op de praktijk legt een belangrijke reden om op termijn met die zorg te willen stoppen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen