Nieuws

Visus testen met de smartphone

Gepubliceerd
1 september 2015
Dossier
De huisarts test een verminderde visus normaliter met een visuskaart. Een nadeel hiervan is de benodigde ruimte van 5 meter en de tijd die het kost om te testen. Nieuw onderzoek laat zien dat een visustest op een smartphone even snel en betrouw­baar is.
Omdat het onderzoek met een visuskaart in een kliniek in derdewereldlanden logistiek lastig is, startten Britse onderzoekers in Kenia met de smartphone-app Peek Acuity. Ze testten bij 233 mensen van 55 jaar en ouder de visus met de nieuw ontwikkelde app. Hierop werd de letter E vertoond in achtereenvolgens afnemende grootte en verschillende oriëntatie. Door op het scherm te drukken gaven de patiënten aan in welke richting de opening van de letter wees. De visus werd vervolgens ook getest met de standaard visuskaart van Snellen in een mobiele kliniek. De overeenkomst tussen beide tests was hoog (correlatie 0,95; 95%-BI 0,94 tot 0,96). De test met de smartphone kostte gemiddeld even veel tijd als met de visuskaart (77 versus 82 seconden). De NHG-Standaard Refractieafwijkingen beveelt aan om in de huisartsenpraktijk de visus te testen met een visuskaart van Snellen. Dit onderzoek laat zien dat het testen met een smartphone-app even snel en betrouwbaar is als met een visuskaart. Het voordeel van de smartphone is dat deze ook thuis te gebruiken is, bijvoorbeeld tijdens een visite aan huis. Helaas is de app nog niet verkrijgbaar in de app-store en is de app nog niet gevalideerd voor gebruik in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Toch lijkt met dit onderzoek de weg open voor een mobiele visustest.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Bastawrous A, et a. Development and validation of a smartphone-based visual acuity test (peek acuity) for clinical practice and community-based fieldwork. JAMA Ophthalmol 2015 May 28. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2015.1468 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen