Nieuws

Vitamine D: wondermiddel of zoethoudertje?

Gepubliceerd
3 juli 2014
Maar liefst 137 aandoeningen worden op de een of andere manier in verband gebracht met verlaagde vitamine D-concentraties in het serum. Osteoporose, fracturen, spierzwakte maar ook auto-immuunziekten, kanker, diabetes en nog veel meer aandoeningen lijken goed te reageren op vitamine D-suppletie. Een middel dat zo breed inzetbaar is, moet haast wel een wondermiddel zijn. Tot nu toe lijkt echter niets minder waar.
Theodoratou et al. onderzochten de literatuur op de relatie tussen vitamine D en 137 verschillende aandoeningen. In totaal bestudeerden zij hiervoor 107 systematische reviews, 74 meta-analyses over observationeel onderzoek en 87 meta-analyses over RCT’s. Ondanks gevonden correlaties tussen de vitamine D-concentratie in het serum en verschillende aandoeningen, konden zij de in het verleden gedane claims voor de effectiviteit van vitamine D-behandeling, meestal niet bevestigen.
Onder meer vonden zij onvoldoende bewijs voor het preventief op grote schaal voorschrijven van vitamine D aan ouderen, ter voorkoming van fracturen en vallen. Evenmin voor de behandeling van allerlei aspecifieke klachten van meestal allochtone vrouwen met een verlaagd serum-vitamine D. Voor deze en tal van andere indicaties lijkt momenteel de wetenschappelijke relevantie te ontbreken. Het argument dat het hier om een relatief veilig en goedkoop middel gaat is misschien wel verleidelijk, maar geeft arts en patiënt het misplaatste gevoel toch iets nuttigs te doen. Dan wordt de behandeling met vitamine D een zoethoudertje en verhindert deze dat er aandacht gaat naar zaken waarvan de effectiviteit wel bekend is, zoals een gezonde manier van leven, veel bewegen, vermindering van bekende risicofactoren of het aanpakken van de echte problemen.
Bèr Pleumeekers

Literatuur

  • 1.Theodoratou E, et al. Vitamin D and multiple health outcomes: umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational studies and randomised trials. BMJ 2014;348:g2035.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.