Nieuws

Voorkomt vitamine D luchtweginfecties?

Gepubliceerd
4 mei 2017
Naast versterking van botten worden diverse andere nuttige functies aan vitamine D toegedicht. Zo speelt de vitamine een rol bij het functioneren van het immuunsysteem. Ook is er in observationeel onderzoek een relatie gevonden tussen lage spiegels en de vatbaarheid voor acute luchtweginfecties. Diverse RCT’s naar de bijdrage van vitamine-D-suppletie aan de preventie daarvan laten deels wel en deels geen significante effecten zien. Een internationale onderzoeksgroep probeerde recentelijk de discussie te beslechten met een meta-analyse op basis van individuele patiëntendata.
De onderzoekers verzamelden data van 25 placebogecontroleerde RCT’s met in totaal bijna 11.000 deelnemers en berekenden een gecorrigeerde oddsratio van 0,88 (95%-BI 0,81 tot 0,96) voor de kans op een acute luchtweginfectie met vitamine-D-suppletie. Het beschermende effect werd alleen gezien in de groepen die dagelijks of wekelijks vitamine D kregen en niet in de groepen die een of meer megadoses van tenminste 30.000 IU kregen. Het effect was groter in de groepen met een initiële vitamine-D-spiegel lager dan 25 nmol/l (oddsratio 0,30; 0,17-0,53) dan in de groepen met een hogere spiegel (oddsratio 0,75; 0,60 tot 0,95). De vitaminegebruikers meldden niet meer bijwerkingen. De onderzoekers concluderen een belangrijke nieuwe indicatie voor vitamine-D-suppletie gerapporteerd te hebben.
Het begeleidende editorial plaatst kritische kanttekeningen. In absolute zin daalt de kans op een luchtweginfectie maar weinig, namelijk van 42 naar 40%. Verder lijkt het effect alleen aanwezig in de subgroep van 1 tot 16 jaar en niet in de andere leeftijdsgroepen. Omdat definities van luchtweginfectie in de RCT’s uiteenliepen van zelfgerapporteerde verkoudheden tot een met röntgenfoto bevestigde longontsteking, is het bovendien onduidelijk wat er nu precies klinisch wordt voorkomen. Al met al is de klinische betekenis van deze resultaten nog verre van duidelijk.
Tjerk Wiersma

Literatuur

  • 1.Martineau AR, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017;356:i6583.
  • 2.Bolland MJ, et al. Do vitamin D supplements help prevent respiratory tract infections? BMJ 2017;356:456.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen