Nieuws

Vooroordelen

Gepubliceerd
10 november 2001

De Vries gaat in dit nummer (pagina 559) in op de problemen rond consultatie. Vooroordelen en communicatieproblemen tussen eerste en tweede lijn belemmeren de samenwerking. In Zuidoost-Drente werd in de zomer van 2000 onderzocht hoe huisartsen dachten over de daar werkzame RIAGG (Multifunctionele eenheid): moeilijk bereikbaar, twijfel over de effectiviteit van de behandelingen, problemen bij de crisisdienst, onduidelijkheid over terugverwijzingen. Voor mij – werkzaam aan de andere kant van het land – is dit heel herkenbaar. Wellicht zijn het toch niet allemaal vooroordelen, maar schort er werkelijk iets aan de GGZ. De Drentse huisartsen bleken met name behoefte te hebben aan duidelijke effectieve behandelplannen met een tijdige terugrapportage. Dat moet met alle informatie die er is over effectiviteit van behandelingen toch niet al te veel gevraagd zijn. (JZ)

De berichten, commentaren en reacties in de rubriek Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van de huisartsgeneeskunde. Bijdragen van lezers zijn welkom. De bijdragen in deze aflevering zijn van Henriëtte van der Horst, Peter Lucassen en Joost Zaat.

Literatuur

  • 0.Bussbach JT et al. Hoe tevreden zijn huisartsen met de GGZ. Een enquête naar de samenwerking met de MFR in Zuidoost Drente Groningen: Rob Giel Onderzoekcentrum, 2001.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen