Nieuws

Voorspelt een simpele bloedtest Alzheimer?

Gepubliceerd
8 september 2020
Huisartsen krijgen soms opmerkelijke vragen. ‘Dokter, ik las in de krant dat er een simpele bloedtest is die kan bepalen of ik Alzheimer krijg. Kan ik die test krijgen?’ Het antwoord op die vraag is helaas negatief. De bloedtest die in het onderzoek werd gebruikt is nog niet beschikbaar. Bovendien is nog niet bekend of deze daadwerkelijk kan voorspellen of iemand wel of geen Alzheimer krijgt.
0 reacties

Eind juli konden patiënten informatie vernemen over een nieuwe bloedtest voor de ziekte van Alzheimer via De Telegraaf, NPO Radio 1, de website nu.nl en tv-programma Op1.

Uit het achterliggende onderzoek, dat werd gepubliceerd tijdens een internationaal Alzheimercongres, blijkt echter dat de voorspellende waarde van de test nog volstrekt onduidelijk is. Amerikaanse onderzoekers gebruikten bloedmonsters van deelnemers aan 3 eerdere onderzoeken, van wie bekend was of ze de ziekte wel of niet hadden. Vervolgens bleek het bepalen van een tau-eiwit in het bloedplasma mensen met en zonder Alzheimer goed te kunnen onderscheiden, wat wordt weergegeven met een onderscheidend vermogen van 96%. Maar dat betekent nog niet dat de test ook bij willekeurige mensen kan voorspellen of ze de ziekte hebben of gaan krijgen. De onderzoekers concluderen daarom dat ‘verder onderzoek nodig is om de test te verbeteren, te kijken of deze ook werkt bij niet vooraf geselecteerde patiënten, en wat dan de mogelijke rol in de dagelijkse praktijk zou kunnen zijn’.

Deskundigen als hoogleraar neurologie Philip Scheltens van het Amsterdamse Alzheimercentrum lieten in reactie op het onderzoek weten dat de test vooral kan helpen om een mogelijk medicijn tegen Alzheimer al vroeg aan patiënten te geven. Zo’n medicijn is er echter nog niet.

De huisarts moet de patiënt dus teleurstellen: de bloedtest is nog niet beschikbaar en het is bovendien nog niet bekend of deze daadwerkelijk kan voorspellen of iemand wel of geen Alzheimer krijgt.

Dokter media logo
© Dokter Media

Dit artikel verscheen eerder op doktermedia.nl.

 

Literatuur

  • Palmqvist S, et al. Discriminative accuracy of plasma phospho-tau217 for Alzheimer Disease vs other neurodegenerative disorders. JAMA 2020 Jul 28;e2012134. DOI: 10.1001/jama.2020.12134 [epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen