Wetenschap

Vrouwen met een verzakking op het spreekuur. Een kwalitatief onderzoek naar de beleving van een genitale prolaps

Gepubliceerd
10 februari 2000

Samenvatting

Doel: Inzicht krijgen in de klachten en de beleving van vrouwen die met een verzakking de huisarts consulteren.
Methode: Een kwalitatief onderzoek bij 41 vrouwen die in de loop van 1997 voor het eerst voor een verzakking op het spreekuur kwamen. De onderzoeker (die geen behandelrelatie met de patiënt had), nam de patiënten een semi-gestructureerd interview af. Het interview werd op band opgenomen, beoordeeld door twee onderzoekers en geanalyseerd met Kwalitan. Daarnaast werd gebruik gemaakt van de lncontinence lmpact Questionnaire, een gevalideerde vragenlijst.
Resultaten: Van de vrouwen was een op de vijf bang voor kanker en driekwart ondervond belemmeringen bij dagelijkse werkzaamheden. De verzakking had weinig invloed op hun psychisch welbevinden en ook het lichaamsbeeld was niet aangetast. De meeste vrouwen wilden conservatief behandeld worden en waren tevreden met het plaatsen van een pessarium. Vrouwen die last hadden van incontinentie gaven vaker de voorkeur aan operatief ingrijpen.
Conclusies: De belangrijkste consultreden was pijn of urineverlies. Bij de beleving van een verzakking spelen vooral praktische belemmeringen een rol. De onderzochte vrouwen hadden een voorkeur voor het pessarium als behandeling. Wel of niet incontinentie lijkt in belangrijke mate de voorkeur voor een bepaalde behandeling te bepalen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen