Nieuws

Vrouwspecifieke geneeskunde

Gepubliceerd
3 september 2014
Doelgroep Alle artsen.
Inhoud Het handboek bestaat uit drie delen: 1) vrouwspecifieke aspecten van zorg en onderzoek; 2) sekseverschillen in ziekte en gezondheidszorg en 3) vrouwspecifieke thema’s.
Er wordt een breed scala aan onderwerpen behandeld: (onder 2) het brein, erfelijke aandoeningen, ADHD en autismespectrumstoornissen, seksuologie, seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv, eetstoornissen, auto-immuunstoornissen, cardiovasculaire ziekten, DM, COPD, depressie, veroudering, farmacotherapie en (onder 3) adolescentie, anticonceptie, preconceptiezorg, onvruchtbaarheid, cyclusgebonden klachten, mammacarcinoom, menopauze, urine-incontinentie en prolaps.
De hoofdstukken zijn met zorg samengesteld en je merkt haast niet hoe ongelofelijk veel werk en onderzoek er schuilgaat onder dit soms als een roman lezende boek.
Oordeel Met name in deel 1 is de politieke agenda af en toe wat dominant en volgen de conclusies niet altijd uit de onderzoeksgegevens. Zo slaat het definiëren van een kindvriendelijke wachtkamer, comfortabel meubilair, verfrissingen en voldoende toiletten als typisch op vrouwen gericht, wat mij betreft de plank mis.
Wel beschrijven Fauser et al. duidelijk en goed onderbouwd welke verschillen er zijn tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten, en wat daarvan de mogelijke implicaties zijn voor de dagelijkse praktijk, al zet ik als praktiserend arts enkele vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid.
Dit boek is evengoed de moeite van het kopen waard, maar het kan nog beter. Ik zou ervoor willen pleiten een volgende editie de titel Seksespecifieke geneeskunde te geven. Met het toevoegen van enige manspecifiekere hoofdstukken heeft deze uitgave de potentie om een standaardwerk te worden.
Maar ook wat de auteurs nu bieden, is al zo goed dat de huisarts die zoekt naar een snelle update van wat er te koop is op het gebied van behandeling van mammacarcinoom, incontinentie, cyclusgebonden klachten, preconceptiezorg en anticonceptie, waar voor zijn geld krijgt. Ook degene die niet zo geïnteresseerd is in vrouwspecifieke geneeskunde...
Waardering: * * * *

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen