Nieuws

Waar woont de huisarts?

Gepubliceerd
2 februari 2012
Op het laatste NHG-congres ‘Als het kanker is’ kwam duidelijk naar voren dat er van huisartsen wordt verwacht dat zij voor hun terminale patiënten beschikbaar en bereikbaar dienen te zijn, ook buiten kantooruren. Dat verwachten de patiënten en dat verwacht het NHG. Volgens Arno Timmermans moeten huisartsen die niet bereid zijn om buiten kantooruren beschikbaar te zijn maar een ander vak kiezen… Een boude uitspraak!
Hoewel ik het hier zelf volledig mee eens ben, zie ik om mij heen toch iets anders. Verder verbaast het me dat een belangrijk aspect helemaal niet naar voren is gebracht: de woonplaats van de huisarts. Vroeger woonde de huisarts naast zijn praktijk of in ieder geval in dezelfde stad of hetzelfde dorp. Dan is het in de avonden of weekenden relatief makkelijk om tussen de bedrijven door nog even langs die terminale patiënt te gaan. Tegenwoordig ligt dat anders.
In mijn eigen woonplaats, Heerhugowaard, werken ongeveer 25 huisartsen, van wie niemand meer fulltime. Van deze 25 huisartsen wonen er slecht 5 in Heerhugowaard zelf. De rest woont in buurgemeenten of nog verder weg. Door de komst van de huisartsenposten kan dat ook. Ik wil niet zeggen dat deze collega's minder goede zorg zouden verlenen, maar de drempel om nog even tussendoor bij een terminale patiënt langs te gaan wordt ongetwijfeld hoger bij een grotere woon-werkafstand.
Ook bij de aios zie ik de tendens om vooral niet daar te gaan wonen waar de praktijk is. Jammer. Het wonen en leven in dezelfde woonplaats levert naar mijn idee veel extra informatie op die je juist in de huisartsensetting goed kunt gebruiken. Het is natuurlijk onmogelijk om huisartsen te verplichten om in dezelfde plaats te wonen en te werken, maar de voordelen daarvan mogen wel wat meer aandacht krijgen.
En misschien moeten we in de nabije toekomst meer gebruikmaken van communicatiemiddelen als mail, sms, Skype en Facebook. Een nieuwe uitdaging voor het NHG? Het thema voor volgende congres is ‘de nieuwe huisarts’. Ik verwacht dan een met de patiënt skypende huisarts te zien!
Carla Aalders

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen