Nieuws

Wandelen tegen hartinfarct en beroerte

Gepubliceerd
12 mei 2014

Voldoende bewegen is een van de belangrijkste niet-medicamenteuze adviezen die huisartsen geven aan patiënten met diabetes mellitus. Maar in de praktijk is het vaak moeilijk om patiënten hiervoor te motiveren. Harde cijfers over effecten van beweging kunnen hierbij helpen. Nieuw onderzoek laat zien dat het risico op hartinfarct en beroerte afneemt als patiënten dagelijks wandelen.

Britse onderzoekers analyseerden de gegevens van 9018 patiënten met gestoorde glucosetolerantie en een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten of een hoog risico daarop. Aan het begin van het onderzoek en na 1 jaar werd de fysieke activiteit gemeten met stappentellers. Hierna werd gedurende gemiddeld 5 jaar gekeken of patiënten een hartinfarct of beroerte kregen.

Patiënten die aan het begin van het onderzoek dagelijks meer liepen, hadden een lager risico op een hartinfarct of beroerte tijdens de follow-up: 2000 stappen meer gaf een risicovermindering van 10%. Als patiënten het aantal stappen nog eens verhoogden met 2000 per dag ging er 8% extra van het risico af. De afname was onafhankelijk van de veranderende BMI tijdens het onderzoek.

Dit onderzoek ondersteunt de huisarts om patiënten met beginnende diabetes mellitus en verhoogd risico op hart- en vaatziekten te motiveren voldoende te bewegen. De cijfers uit dit onderzoek kunnen hierbij helpen. Tweeduizend stappen staat gelijk aan circa 20 minuten matig intensief wandelen. Dit komt overeen met de adviezen in de NHG-standaard Diabetes Mellitus type 2. Een extra motiverende bevinding uit het onderzoek is dat het beschermende effect ook optreedt als patiënten niet afvallen. Een compacte elektronische stappenteller kan patiënten helpen om voldoende risicoverlagende stappen te zetten.

Yates T, et al. Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): a cohort analysis. Lancet 2014;383:1059-66.

Foto: Enigmangels/Shutterstock

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen