NHG Forum

Warme huisartsenzorg dicht bij huis [Column]

Gepubliceerd
5 juli 2022
De huisarts staat onder druk en vraagt terecht om aandacht. Het gaat om knelpunten waar we samen met anderen een oplossing voor moeten vinden. Maar we moeten ook zelf aan de bak!
0 reacties
Bindels en Schers
Links: Patrick Bindels. Rechts: Henk Schers

De huisartsenzorg kan verder verbeteren en moderniseren. De hoogste prioriteit verdienen het verbeteren van processen in de praktijk en het mogelijk maken van zelfmanagement bij de patiënt die dat kan en wil. Daarnaast moeten een aantal regelzaken de individuele praktijk uit en op regionaal niveau aangepakt worden. Digitale innovatie kan helpen om warme huisartsenzorg dicht bij huis te blijven garanderen.

Als we naar de afgelopen decennia kijken, heeft de huisarts zich al enorm ontwikkeld. Wel is nu een verhoogde inzet en een sterk beleid nodig om te kunnen blijven innoveren. Om dat te benadrukken hebben de academische afdelingen huisartsgeneeskunde, verenigd in het Universitair Netwerk Huisartsgeneeskunde (UNH), en het NHG de minister van VWS om concrete steun gevraagd.

‘De huisarts van morgen vraagt om blijvende innovatie van de opleiding, de verdere onderbouwing van ons vak vraagt om gedegen wetenschappelijk onderzoek’

De huisarts van morgen vraagt om blijvende innovatie van de opleiding, de verdere onderbouwing van ons vak vraagt om gedegen wetenschappelijk onderzoek. Een sterke rol van de huisarts in de regio vraagt om een sterke infrastructuur waar we aan vernieuwing van zorg kunnen werken. De academie wil daar aan werken in nauwe samenwerking met de regionale huisartsen, huisartsenorganisaties en andere betrokken partijen.

‘Samen’ is niet voor niets toegevoegd als vierde kernwaarde aan het vak.

Nederland staat overigens niet alleen, elders spelen dezelfde uitdagingen. Een van de leden van het UNH schreef naar aanleiding daarvan een column. Laten we er samen mee aan de slag gaan!

Prof. dr. Patrick Bindels (voorzitter) en prof. dr. Henk Schers, namens het Universitair Netwerk Huisartsgeneeskunde.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen