Nieuws

Wat kost een dokter?

Gepubliceerd
1 september 2016
Artsen die zich laten fêteren door de farmaceutische industrie schrijven vaker producten voor van de betreffende farmaceut dan artsen die dat niet doen. Een eenvoudige maaltijd van $ 20 geeft al een duidelijke stijging van het aantal voorschriften voor het gepromote merk te zien en dit aantal neemt toe naarmate de kosten van de maaltijd of het aantal maaltijden omhooggaan.
Door de gegevens van een grote Medicare-database, waarin het voorschrijfgedrag van bijna 250.000 Amerikaanse artsen geregistreerd wordt, te combineren met een registratiesysteem van betalingen en promotionele activiteiten van de farmaceutische industrie, kon het verband tussen promotionele activiteiten en het voorschrijfgedrag van artsen geanalyseerd worden. Gekeken werd naar de prescriptie van rosuvastatine, nebivolol, olmesartan en desvenlafaxine ten opzichte van gelijkwaardige producten. Het voorschrijfgedrag van artsen die aan de promotionele activiteit hadden deelgenomen werd vergeleken met artsen die niet hadden deelgenomen. In 95% van de gevallen werden de artsen voor deelname beloond met een maaltijd van gemiddeld $ 20. Van de ruim 150.000 artsen die meer dan twintig recepten voor de te onderzoeken medicatie hadden uitgeschreven, werden aan 2% van de artsen betalingen gedaan voor promotionele activiteiten rond desvenlafaxine en aan 12% van de artsen voor promotionele activiteiten rond rosuvastatine. Voor nebivolol en olmesartan was dat respectievelijk bij 3% en 7% het geval. Rosuvastatine werd 18% vaker dan andere statines voorgeschreven door de gefêteerde artsen. Nebivolol, olmesartan en desvenlafaxine werden respectievelijk 70%, 52% en 118% vaker voorgeschreven door de gefêteerde artsen dan door hun niet-gefêteerde collega’s. Alle verschillen waren statistisch significant en namen toe naarmate het aantal maaltijden toenam of de vergoedingen die de artsen ontvingen voor hun aanwezigheid, hoger werden. Op basis van dit onderzoek lijkt er een duidelijk verband te zijn tussen de vergoeding die artsen ontvangen, meestal in de vorm van een eenvoudige maaltijd, en hun voorschrijfgedrag. Of hier sprake is van een causale relatie kan op grond van dit onderzoek niet geconcludeerd worden, al is de aanwezigheid van een dosis-responsrelatie hier wel een aanwijzing voor. Twee tientjes per arts is een schijntje met een behoorlijke return on investment, om het maar eens in marketingtermen uit te drukken.
Bèr Pleumeekers

Literatuur

  • 1.DeJong C, et al. Pharmaceutical industry-sponsored meals and physician prescribing patterns for medicare beneficiaries. JAMA Intern Med doi:10.1001/jamainternmed.2016.2765. Published online June 20, 2016.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen