Wetenschap

Water versus olie als druppelvloeistof vóór het verwijderen van een cerumenprop. Een vergelijkend gerandomiseerd onderzoek

Samenvatting

Inleiding: De behandeling van een vastzittende cerumenprop gebeurt in de praktijk met diverse druppelvloeistoffen. Jn vitro blijkt water het beste resultaat te geven; over het effect in vivo is niets bekend.
Doel Vergelijken van de effectiviteit van water en van olie als druppelvloeistof bij het verwijderen van een cerumenprop.
Methode: Bij qua leeftijd, geslacht en mate van occlusie vergelijkbare groepen patiënten werd en oren gedurende twee dagen gedruppeld met olie of water.
Resultaten: Bij vier patiënten lukte het niet het cerumen te verwijderen met maximaal 400 ml water; drie van hen hadden met water gedruppeld. Bij degenen bij wie het uitspuiten wel lukte, was na druppelen met water significant minder water nodig dan bij de oliegroep (47 versus 122 ml). Beide vloeistoffen voldeden in gelijke mate wat betreft aangenaamheid, hygiëne en gemak.
Conclusie: Druppelen met olie geeft geen beter resultaat dan druppelen met water; mogelijk werkt dat laatste zelfs beter.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen