Nieuws

Webtip continentiehulpmiddelen

Gepubliceerd
30 november 2018
Ruim een miljoen mensen heeft moeite met ophouden en/of lozen van urine en/of ontlasting. Helaas lukt het niet altijd om het onderliggende medische probleem aan te pakken. Daarom hebben patiënten met continentieproblemen vaak continentiemiddelen nodig zoals katheters, absorberende inleggers en darmspoelingen. Deze hulpmiddelen moeten ervoor zorgen dat de patiënt zelfstandig kan functioneren met een goede kwaliteit van leven. Maar hoe vindt de patiënt de hulpmiddelen die het best bij hem passen? De hulpmiddelenwijzer biedt uitkomst.
0 reacties
Screenshot .
Screenshot .

De site van de hulpmiddelenwijzer, ontwikkeld door Vilans (kenniscentrum voor langdurige zorg), helpt de patiënt zijn weg te vinden in het doolhof van de continentiezorg. Op de site staat informatie over de verschillende vormen van incontinentie en over de beschikbare hulpmiddelen. De site beschrijft ook hoe de patiënt voor vergoeding van continentiemateriaal in aanmerking kan komen. Allereerst moet de zorgverzekeraar een machtiging geven, waarna een gespecialiseerde continentiezorgverlener (per regio verschillend) samen met de patiënt kijkt welk hulpmiddel het best bij hem past. Alle middelen worden op indicatie vergoed, behalve huidverzorgende middelen en bedbeschermers.

De hulpmiddelenwijzer biedt praktische en bruikbare informatie over continentiemiddelen. Huisartsen kunnen de site eens bekijken en zien wat er op dit gebied allemaal bestaat. Zij kunnen patiënten met continentieproblemen ook op deze site wijzen, want deze biedt handige tips over gebruik van absorberend materiaal, omgang met discretie, wat te doen met afval, tips voor op reis en mogelijkheden om ervaringen te delen.

Wij bevelen deze hulpmiddelenwijzer aan voor huisartsen en voor patiënten die met continentiemiddelen te maken hebben. Zo kunnen patiënten meer zicht krijgen op het continentieprobleem, op de verschillende behandelingsmogelijkheden en op de procedure die zij moeten doorlopen om voor deze middelen in aanmerking te komen.

 

Screenshot .
Screenshot .
Naam: www.hulpmiddelenwijzer.nl/informatie/continentie
Maker Vilans in opdracht van het ministerie van VWS
Doel: Onafhankelijke, betrouwbare informatie over continentiemiddelen ontsluiten
Prijs Gratis
Oordeel: ••••

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen