Nieuws

Webtip: Cyberpoli.nl

Gepubliceerd
27 december 2022
De combinatie van puur medische informatie en echte ervaringskennis, dat is wat deze website zo aantrekkelijk maakt. Cyberpoli is bedoeld als een digitale ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot en met 26 jaar met een chronische aandoening. Ook hun ouders zijn welkom.
0 reacties

Op dit moment biedt de website 30 verschillende ‘poli’s’ voor 30 verschillende aandoeningen. Op iedere poli kan de bezoeker informatie vinden en vragen stellen over 1 of meer aandoeningen. Van het chronischevermoeidheidssyndroom, diabetes mellitus, astma en jeugdreuma, tot een aantal hemo­globinopathieën. De informatie is per poli steeds op dezelfde manier geordend: medisch, animaties en interviews. Onder de tab Medisch is uitgebreide uitleg te vinden over het ziektebeeld in de vorm van korte stukken tekst en filmpjes. Die kosten elk niet langer dan een paar minuten lees- of kijktijd. Hier vind je ook vrij veel achtergrondinformatie, bijvoorbeeld bij de Epilepsiepoli over de bouw en functie van de hersenen, hoe signaaloverdracht werkt en wat er aan epilepsie te doen is. De tab Animaties herbergt filmpjes waarin jongeren, hun familie of deskundigen aan het woord komen. Onder de tab Interviews vind je vraag- en antwoordteksten met patiënten, hun familie en deskundigen.

Alleen met een (gratis) account kan de bezoeker digitaal vragen stellen aan 1 van de 192 experts en ervaringsdeskundigen die aan de poli’s zijn verbonden.

Ons oordeel: een rijkgevulde, informatieve website. De korte lengte van de teksten en het filmmateriaal sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren. De animaties zijn helder en duidelijk, medisch correct, maar niet allemaal even spannend en soms zelfs wat saai. Wat eruit springt zijn de video’s van patiënten die vertellen hoe zij hun ziekte beleven. Hoe voelt dat nou, een epileptische aanval, en hoe leef je als jongere met de angst voor een nieuwe aanval?

Als huisarts kun je deze website prima aanbevelen aan jongeren met een chronische aandoening, mits je het geluk hebt dat die op deze site wordt behandeld. De makers hebben de ambitie om de site de komende tijd uit te breiden met meer ziektebeelden.

Naam Cyberpoli.nl
Makers Artsen voor kinderen en BioMedia Amsterdam
Doel Digitale ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot en met 26 jaar met een chronische aandoening
Platform Online
Prijs Gratis
Waardering ●●●●

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen