Nieuws

Webtip huisarts-migrant.nl

Gepubliceerd
30 september 2019
Wist u dat meer dan 25% van de Nederlandse bevolking beperkte gezondheidsvaardigheden heeft? En dat geïsoleerde eosinofilie bij migranten op een worminfectie kan wijzen? Dit leerden wij op huisarts-migrant.nl. ‘Dé website voor huisartsen en andere zorgverleners met vragen over zorg en gezondheid voor migranten, vluchtelingen en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden’, aldus de homepage.
0 reacties
huisarts-migrant.nl
© Huisarts-migrant.nl

De website huisarts-migrant.nl biedt een veelheid aan informatie, zoals achtergrondinformatie over cultuurverschillen bij gezondheid en ziekte, praktische tips en links naar ondersteunend materiaal. De website is ontwikkeld door Pharos (landelijk expertisecentrum voor terugdringen van gezondheidsverschillen), in samenwerking met het NHG. Een redactie bestaande uit ervaren huisartsen houdt de informatie up-to-date.

Neem deze week eens de tijd om de site te bekijken. De structuur is niet altijd even duidelijk en handig, maar de inhoud is nuttig. Wij vonden vooral de informatie onder ‘Cultuur en gezondheid’ interessant (met name ‘handelen huisarts’). Hier staat informatie over bijvoorbeeld culturele aspecten van zwangerschap en ziektebeleving bij Hindoestanen, de ramadan, palliatieve zorg en pelgrims naar Mekka. Onder ‘nieuwe vluchteling in de huisartsenpraktijk’ vindt u praktische informatie over asielzoekers, vluchtelingen, de procedures en ook weer ‘handelen huisarts’ met links naar handige tools voor gespreksvoering en testmateriaal.

Bekijk vooral ook ‘Ziektebeelden’ en ‘Materialen’; hier staat beeldmateriaal met zeer eenvoudige uitleg in diverse talen, waaronder een pdf over diabetes in het Arabisch en tien korte filmpjes om samen met familie te bekijken bij een vermoeden van dementie (Alzheimer). Bijna al dit materiaal loopt via de website begrijpjelichaam.nl. Tip: download het boek (pdf)!

Kortom: dit is een informatieve site met handig materiaal voor in de spreekkamer, maar vergt wel vooraf bestuderen en uitproberen.

Naam huisart-migrant.nl
Maker Pharos en NHG
Doel Informatie verstrekken aan huisarts over migranten, vluchtelingen en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden
Platform website
Prijs Gratis
Oordeel ●●●

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen