Nieuws

Webtip Huisartsengenetica.nl

Gepubliceerd
20 februari 2018
Dossier
Huisartsengenetica, de naam zegt het al, is een site die de huisarts ondersteunt bij vragen over genetica. De site kwam tot stand uit het promotieonderzoek van dr. Isa Houwink (huisarts in Maastricht) en wordt beheerd door het Erfocentrum in samenwerking met het NHG. Dit najaar werd de praktische, informatieve site volledig vernieuwd.
0 reacties

Huisartsen hebben geregeld vragen over genetica. Moet ik een patiënt met darmkanker in de familie wel of niet doorsturen naar de klinisch geneticus? Hoe teken en interpreteer ik ook alweer een stamboom? Heeft een erfelijkheidsonderzoek consequenties voor mijn patiënt bij het kopen van een huis? De site geeft antwoord op dit soort vragen.

Waardevol vonden wij vooral de heldere indicaties voor verwijzing bij hart- en vaatziekten, plotselinge hartdood en kanker in de familie (tab Verwijzen). Goed om te lezen zijn ook de tips om beter te communiceren met de patiënt over het lastige onderwerp genetica (tab Het gesprek). Daar is onder andere een lijst te vinden van ‘veelvoorkomende misverstanden’, zoals: ‘(dat) een risico op een ziekte al is “opgebruikt”. Dat bij een kans van 1 op 4 de volgende drie kinderen ‘veilig’ zullen zijn wanneer er één kind met de aandoening geboren is.’

Onder de tab Stamboom staat een korte, heldere uitleg in stappen, met de mogelijkheid te oefenen. Als u vervolgens een aantal casussen uitwerkt (tab Stamboom/Casuïstiek), heeft u het stamboom tekenen zo weer in de vingers. U kunt deze dan scannen en als pdf toevoegen aan uw HIS, want de meeste HISsen hebben nog geen andere mogelijkheid om stambomen op te slaan. U kunt ook een stamboom maken met de app Proband.

Minder zinvol vonden wij de lijst met ziektes en de overervingspatronen (tab Ziektes), waarbij steeds direct informatie wordt opgehaald van de site www.erfelijkheid.nl. Het zou beter zijn geweest gewoon naar deze site te verwijzen.

 

Webadres: www.huisartsengenetica.nl
Makers: Erfocentrum en NHG
Doel: De huisarts van praktische info voorzien rondom genetica
Mobiel: Werkt prima op mobiel en tablet
Oordeel: ....

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen