Nieuws

Webtip oogartsen.nl

Gepubliceerd
5 juli 2022
Wat ziet een patiënt met maculadegeneratie of glaucoom eigenlijk precies? Dat is soms lastig om uit te leggen. Zoekt u betrouwbare informatie voor patiënten die zij nog even kunnen nalezen? Hebt u een plaatje nodig om toe te lichten hoe een staaroperatie werkt? Dit alles vindt u op de website oogartsen.nl, die sinds 2004 in de lucht is.
0 reacties

De website oogartsen.nl is samengesteld door een aantal oogheelkundige afdelingen binnen de groep Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) in Nederland. Deze klinieken hebben een onderling samenwerkingsverband afgesloten. Het doel daarvan is het verbeteren van de kwaliteit van de oogheelkundige zorg, kennisuitwisseling en het optimaliseren van voorlichting voor patiënten en zorgverleners.

De website omvat 12 onderdelen, die direct via de homepage benaderbaar zijn: het oog, glasvocht/netvlies, ­hoornvlies/slijmvlies, oogleden, overige oogziekten, refractiechirurgie, ooglens/staar, diabetesoogzorg, zenuwen/oogkas, brilsterkte, laserbehandelingen en contactlenzen.

Onder het onderdeel ‘het oog’ staat uitgebreide informatie over de anatomie en werking van het oog, goed geïllustreerd met filmpjes en afbeeldingen. Ietwat verstopt onder ‘het oog’ en ‘stoornissen in de waarneming’ vindt u van een aantal oogziekten de beelden van wat een patiënt waarneemt. Ook nuttig zijn de uitleg en mooie illustraties bij de verschillende oogziekten. Handig voor de huisarts om als link aan de patiënt mee te geven is bijvoorbeeld de uitleg over oogdruppelen, te vinden onder ‘instructies’ bij ‘het oog’.

Doordat de website in de loop van de jaren zo groot is geworden, is het soms lastig informatie snel te vinden. De vrij goede zoekfunctie helpt daarbij. De site bevat ook een contact­formulier, dat is bedoeld voor mensen die de websitebeheerder vragen willen stellen of op- of aanmerkingen hebben over de site en inhoud van de folders. Dit formulier is niet bedoeld om medische vragen te stellen. Daarvoor wordt de bezoeker verwezen naar de eigen oogarts.

Zet deze website in uw favorietenlijst: om zelf als naslagwerk te gebruiken of om patiënten van uitleg te voorzien. Hier en daar is de website te uitgebreid, vooral als je snel wat wilt opzoeken. Tip van ons aan de makers: optimaliseer de structuur en neem een apart overzicht op met links naar alle beschik­bare filmpjes.

Naam Oogartsen.nl
Makers Dr. V.P.T. Hoppenreijs, oogarts van het Deventer Ziekenhuis (oogheelkunde-afdelingen Stichting Topklinische Zieken­huizen STZ)
Doel Kennisuitwisseling, optimaliseren informatievoorziening over oogheelkundige zorg
Prijs Gratis
Waardering ●●●○○

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen