Nieuws

Webtip Trimbos-instituut over alcohol, drugs en roken

Gepubliceerd
20 oktober 2018
Deze webtip bevat maar liefst drie sites van het Trimbos--instituut die de moeite waard zijn om even te bekijken en toe te voegen aan uw favorietenlijstje.
0 reacties

Samenvatting

Deze webtip bevat maar liefst drie sites van het Trimbos--instituut die de moeite waard zijn om even te bekijken en toe te voegen aan uw favorietenlijstje.

Naast de algemene website http://www.trimbos.nl zijn voor de huisarts vooral http://www.drugsinfo.nl en http://www.rokeninfo.nl interessant. De eerste site biedt veel achtergrondinformatie en resultaten van recent relevant wetenschappelijk onderzoek. De twee sites over drugs en roken bieden meer praktische en hapklare informatie over verslavingsproblematiek. Net nieuw is de site https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl, met allerhande info over alcoholproblematiek. De site http://www.alcoholinfo.nl biedt eveneens de nodige informatie, maar die staat grotendeels ook in de NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik.

De sites bevatten veel handige en gemakkelijk vindbare informatie die de huisarts zelf of samen met een patiënt kan bekijken. Wij leerden weer nieuwe dingen, namelijk dat er meer dan 600 coffeeshops zijn in Nederland, dat GHB ongeveer 4 euro kost voor 5 ml, en dat bij stoppen met roken de insulinedosering vaak naar beneden moet worden bijgesteld.

Op de site http://www.drugsinfo.nl staat een drugs-ABC met per drug relevante informatie zoals werking, risico’s (ook bij zwangerschap), aantoonbaarheid in het bloed en een prijsindicatie. Op de site http://www.rokeninfo.nl (let op: ga naar de versie voor professionals) staat informatie over alle tabaksprodukten, dus ook de e-sigaret, de shisha-pen en de waterpijp. Tevens vindt u er cijfers en informatie over vergoedingen bij stoppen met roken (publieksversie). Kijk vooral ook naar de mogelijke interacties tussen (stoppen met) roken en geneesmiddelengebruik.

Naam: http://www.trimbos.nl, http://www.drugsinfo.nl, http://www.rokeninfo.nl
Maker Trimbos-instituut
Doel: Geestelijke gezondheid verbeteren door delen van kennis
Prijs Gratis
Oordeel: •••

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen