Praktijk

WONCA Junior Doctor Programme: De geboorte van een organisatie

Gepubliceerd
10 juli 2004

Een nieuw initiatief bij het WONCA-Congres van dit jaar was het ‘Junior Doctor Programme’. 33 Nederlandse en 33 Europese haio's en jonge huisartsen werden uitgenodigd om in een preconference en een aantal vervolgbijeenkomsten te spreken over de toekomst van de Europese huisartsgeneeskunde. Een bijdrage van de jubilerende SBOH maakte het programma financieel mogelijk. Een van de Nederlandse deelnemers doet verslag.

Onwennige nieuwsgierigheid

Ik bevind mij in de lobby van een groot hotel in Amsterdam. Zo voelt dat dus als deelnemer aan een congres! Professioneel vriendelijk word ik doorverwezen naar de inschrijving voor de preconference. De gang zit vol nieuwsgierige blikken. Er hangt een verwachtingsvolle sfeer als bij een eerste schooldag. Iedereen zoekt herkenning en vanuit groepjes bekenden wordt rondgekeken naar de andere aanwezigen. Flarden vreemde talen mengen zich met de immer luidruchtige Nederlandse stem. Ik heb er zin in en voel me thuis in deze diversiteit. Het belooft een bijzondere ontmoeting te worden tussen jonge huisartsen(-in-opleiding) uit heel Europa, die met elkaar de plus- en minpunten van het eigen zorgsysteem uitwisselen. Het kan niet anders dan dat hieruit enthousiaste en inspirerende (al dan niet uitvoerbare) ideeën komen over hoe het allemaal beter kan, en wat we van elkaar kunnen leren. Enkele maanden geleden begon dat met een e-mailproject dat op zich al boeiende stof tot nadenken gaf. De 66 deelnemers uit 11 landen waren verdeeld in 6 groepen. In mijn groep bevond zich bijvoorbeeld een Joegoslavische arts die schriftelijk verslag deed van haar persoonlijke ervaringen rond de oorlog. Zoiets zegt meer dan stapels kranten. Een Roemeense vertelde dat ze tijdens haar opleiding moet rondkomen van 90 per maand en ik leerde dat de opleiding in Zweden vijf jaar in beslag neemt.

Oude en nieuwe hotshots

Geen congres zonder toespraken. De voorzitter van WONCA Europe maakt bij de preconference met humor duidelijk dat we het niet bij praten alleen moeten houden, maar ook tot daden moeten komen. Ook geeft hij overtuigend aan dat je geen hotshot hoeft te zijn om je actief op te stellen. De sprekers komen steeds terug op het belang van jonge artsen en de zorgen over de toekomst. Het inspireert ons om een mening te formuleren over knelpunten. Twee leden van een netwerk van Europese leraren Huisartsgeneeskunde begeleiden onze groep. De eerste bijeenkomst is nog wat onwennig, ondanks de kennismaking per e-mail. Het is meteen weer duidelijk hoe belangrijk persoonlijk contact is, wil je elkaar echt leren kennen. Die avond, tijdens het diner op een boot door Amsterdam, begint de sfeer erin te komen. Europa komt met het uur dichter tot elkaar. Ook de borrel als welkomstcadeau van de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen draagt daartoe bij. De eerste ideeën voor een Europese junior doctor organisatie als onderdeel van WONCA Europe beginnen te circuleren. Wilde plannen duikelen over elkaar heen in de Amsterdamse nacht.

Een bevlogen geboorte

Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, dus gaan we de volgende ochtend weer fris aan de slag. Er is een korte discussie over welke onderwerpen we belangrijk vinden, daarna slaat de inspiratie toe. Er is veel ruimte voor uitwisseling; de diversiteit binnen Europa komt duidelijk naar voren. Aan het eind van de dag is er consensus over zeven kernpunten waaraan het onderwijs in Europa zou moeten voldoen (zie pag. nhg-88). Ook is er een plan op hoofdlijnen om het imago van de huisarts op alle fronten te verbeteren. De bedoeling is om alles op het congres te presenteren. Zinderende spanning in de middag. De geruchten dat we een organisatie gaan oprichten voor junior doctors zwellen aan. Een lunchvergadering wordt belegd. Er blijkt een declaration of intent te zijn geschreven: een officiële vraag aan WONCA Europe tot oprichting van onze organisatie. Een grote groep wil erbij horen; niet iedereen weet er nog van. Verwarring en veel door elkaar heen gepraat. Bevlogen commentaren en discussies. Knopen worden doorgehakt. Ter plaatse wordt een raad benoemd, bestaande uit één lid per Europees land. Deze zal de organisatie verder vormgeven en volgend jaar in Kos de resultaten presenteren.

Presentatie van uitkomsten

Tijdens het WONCA-Congres worden de uitkomsten gepresenteerd. Een groep komt zelfs met een eerste aanzet tot de opzet van onze organisatie. Belangrijkste aandachtspunten zijn in eerste instantie kwaliteit van onderwijs, uitwisseling van personen en kennis, financiën en statuten. Doelgroep zijn haio's en startende huisartsen (eerste vijf jaar).Tijdens de presentatie reageren de aanwezigen erg enthousiast. Het wachten is nu op de officiële reactie van de WONCA. Ik ben trots op het resultaat, vooral wanneer ik allerlei mensen ijverig aantekeningen zie maken. De SBOH, onze werkgever en tevens gulle gever voor dit project, kan tevreden zijn.

Europees gevoel

Het was een inspirerende en blikverruimende week. Er valt veel van elkaar te leren. Ik hoop dat anderen in de toekomst de kans zullen krijgen op een soortgelijke ervaring. Ik ben erbij in Kos; ik hoop velen met mij! Een van de sprekers vatte het congres mooi samen: ‘Ik heb me hier voor het eerst Europeaan gevoeld!’ Voor dat Europese gevoel en nog veel meer gaat onze organisatie zich inzetten. Meer weten? Mail naar juniordoctorproject@hotmail.com.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen