Nieuws

Wratten bij schoolkinderen

Gepubliceerd
3 december 2014
Dat wratten bij schoolkinderen veel voorkomen, is bekend. Anders dan verwacht op basis van eerder onderzoek, laat een (beperkt) Nederlands onderzoek onder die doelgroep zien dat het hebben van wratten niet samenhangt met dragerschap van bepaalde HPV-typen die wratten kunnen veroorzaken.
De Koning et al. namen monsters van zowel wratten als gezonde huid in drie schoolklassen (gemiddelde leeftijd 11 jaar, range 10-12 jaar) met in totaal 71 kinderen. Van de kinderen had 44% wratten, in totaal 69 stuks; 56% was wratloos. Ze bekeken de monsters op aanwezigheid van 23 HPV-typen, waarvan bekend is dat zij wratten kunnen veroorzaken. In de monsters, genomen door met een bevochtigd wattenstaafje stevig over de wratten te wrijven, werd bij 95% HPV-DNA gevonden. De HPV-typen 2, 27 en 57 kwamen het meest voor, waarbij meestal maar één type HPV werd gevonden (51 van de 69 wratten). In tegenstelling tot resultaten in de literatuur werd HPV-1 in dit onderzoek maar in 2 wratten aangetroffen (3%).
Van ieder kind is ook de gezonde huid onderzocht, waarbij monsters werden genomen met een wattenstaafje van het voorhoofd, de rug van de linkerhand en van de linkervoetzool. Maar liefst 80% van de kinderen (met of zonder wratten) had een HPV-positief monster. Vreemd genoeg werd HPV-1 gevonden bij 59% van de kinderen, terwijl dit dus in maar 3% van de wrattenmonsters voorkwam. De onderzoekers concluderen dan ook dat dragerschap van wratveroorzakende HPV-typen veel voorkomt bij schoolkinderen maar dat dit niet correleert met de HPV-typen die in wratten bij dezelfde schoolkinderen voorkomen. Annet SollieDe Koning MN, et al. High prevalence of cutaneous warts in elementary school children and ubiquitous presence of wart-associated HPV on clinically normal skin. Br J Dermatol 2014;doi:10.1111/bjd.13216 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen