Nieuws

Yoga bij lagerugpijn

Gepubliceerd
8 maart 2012
Chronische lagerugpijn: patiënten en soms ook hun artsen kunnen er moedeloos van worden. Bewegen wordt aangeraden, terwijl patiënten vaak meer voelen voor rust en ontspanning. Yoga biedt een combinatie van beide, en zou wel eens effectief kunnen zijn.
Engelse onderzoekers bekeken het effect van een 3 maanden durende yogatraining bij patiënten met chronische lagerugpijn. Iets meer dan 300 patiënten deden mee, en werden gerandomiseerd tussen ‘gebruikelijke zorg’ en een yogatraining. De wekelijkse yogatraining bestond uit een kennismaking met de basisprincipes van yoga, ontspanningoefeningen, houdingsoefeningen en mentale training in pijnbeleving. Naarmate de cursus vorderde, werd meer nadruk gelegd op het inpassen van de oefeningen in activiteiten van het dagelijks leven. Zestig procent van de cursisten nam deel aan tenminste de helft van de trainingen. Aan het einde van de cursus hadden de deelnemers een betere functie van de rug dan patiënten die gebruikelijke zorg hadden gekregen. Zij gaven aan dat de rugpijn minder invloed had op hun dagelijks leven. Opmerkelijk was dat dit effect na zes en twaalf maanden nog steeds aanwezig was. De rugpijn zelf verminderde echter niet.
Yoga kan dus behulpzaam zijn bij het leren omgaan met chronische rugklachten. Dit onderzoek laat andermaal zien dat afname van pijnklachten hierbij geen reële verwachting is. (Linda Bröker)

Literatuur

  • 1.Tilbrook HE, et al. Yoga for chronic low back pain; a randomized trial. Ann Intern Med 2011;155:569-78.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen