Nieuws

YouTube-instructievideo’s over neussprays voldoen niet

Gepubliceerd
4 mei 2021
Online instructievideo’s kunnen helpen om fouten bij het gebruik van (corticosteroïdbevattende) neussprays te verminderen. De meeste YouTube-video’s geven echter geen correctie instructies over toediening van neussprays. De instructiefilmpjes waarnaar Thuisarts verwijst zijn wel correct. Dat blijkt uit een Nederlands, observationeel onderzoek.
0 reacties

De onderzoekers gingen na welke instructies werden gegeven in verschillende YouTube-video’s voor de toediening van neussprays bij allergische rinitis. Zij includeerden alle video’s met Engelstalige instructies voor neussprays met zoutoplossing, antihistaminica of corticosteroïden. De onderzoekers bekeken ook de instructies van het Long Alliantie Nederland (LAN)-protocol Corticosteroïd neusspray (2019). Dit protocol bestaat uit 19 stappen en betreft voorbereiding, toediening en schoonmaken van de spray. Per correcte instructie werd 1 punt toegekend.

De onderzoekers vonden 33 YouTube-instructievideo’s, gemaakt door verschillende zorgverleners en farmaceutische bedrijven. De meeste video’s waren voor volwassenen (91%) en betroffen intranasale corticosteroïden (52%). Geen enkele video gaf alle stappen juist weer. De 3 video’s met de hoogste score gaven 17 van de 19 stappen correct weer. Vijf van de 33 video’s (15%) gaven meer dan 75% van de stappen correct weer. Drie stappen werden het vaakst incorrect weergegeven: rechthouden van het hoofd, uitademen via de mond na het sprayen en wekelijks schoonmaken van de spuit met water (respectievelijk 85%, 85% en 91%). De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid was hoog, deze liep van 0,872 tot 1,00 (p < 0,001) en de meerderheid van de Cohen ĸ-waarden was gelijk aan 1.

De instructiefilmpjes waarnaar Thuisarts.nl verwijst (Apotheek.nl) zijn niet in het onderzoek meegenomen. Volgens de onderzoekers waren deze filmpjes destijds niet in het Engels en op YouTube beschikbaar. De instructiestappen in de filmpjes op Apotheek.nl zijn gebaseerd op het LAN-protocol en voldoen daarmee aan de criteria. Voor de praktijk: verwijs voor instructies niet zomaar naar YouTube, maar naar Thuisarts.nl en Apotheek.nl.

Literatuur

  • Peters-Geven MM, et al. The quality of Instructional YouTube Videos for the Administration of Intranasal Spray: Observational Study. JMIR Med Educ 2020;6:e23668.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen