Nieuws

Zachtjes voortsudderende prostatitis

Gepubliceerd
1 oktober 2014
In het artikel van Den Heijer en het commentaar van Van Pinxteren mis ik het belang van rectaal toucher.12 De NHG-Standaard vermeldt alleen de duidelijke acute prostatitis, maar niet de zachtjes voortsudderende prostatitis. Ik bedoel een beetje dysurie en wat vaker plassen bij een schone urine, of onduidelijke pijn in liezen, pubisgebied en scrotum zonder mictieklachten. Soms gaat het om alleen maar koorts, zonder pijn, zonder mictieklachten. Als regel zijn de klachten matig van ernst en komen die mannen pas na een paar weken langs. Een pijnlijke prostaat bij erop duwen of een pijnloze prostaat bij rectaal toucher verdeelt die klachten dan in een prostatitis (kuurtje) en aspecifieke klachten (geruststelling). Die laatste noem ik prostatose. Je wilt de bezorgde man toch wat bieden. Voor de aardigheid laat ik wel eens eerste urine en een midstream urine nakijken. Dan laat de eerste portie een bacteriurie zien en de tweede niet. De urethra zal dus wel meedoen met de prostatitis, de blaas niet.
Ik denk dat de symptoomarme prostatitis een blinde vlek is, in de praktijk en in de richtlijnen. Doe meer rectaal toucher is de boodschap.

Literatuur

  • 1.Den Heijer CDJ, Van Dongen MCJM, Donker GA, Stobberingh EE. Diagnostiek van urineweginfecties bij mannen. Huisarts Wet 2014;57:390-4.
  • 2.Van Pinxteren B. Urineweginfecties: in dubio abstine? Huisarts Wet 2014;57:395.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen