Nieuws

Zien roken doet roken

Gepubliceerd
10 juli 2007

Dat de Verenigde Staten als lichtend voorbeeld gelden voor andere landen, kan gezien worden als een onwenselijk doch onontkoombaar fenomeen. Succesvol exportproduct bij uitstek is de Amerikaanse film, vooral onder jongeren. Via deze filmindustrie blijken de tentakels van de tabaksindustrie ver te reiken. Want overal ter wereld experimenteren tieners met roken, omdat zij dit hun filmhelden zien doen. Het tijdschrift Pediatrics komt met een verslag van een onderzoek naar het blootstellen van adolescenten aan roken in films.1 In driekwart van de onderzochte films wordt gerookt; in 61% van de gevallen gaat het om films die goedgekeurd zijn voor jongeren. Duits en Mexicaans onderzoek wijst uit dat hoe meer tieners worden geconfronteerd met het roken in films, hoe groter de kans is dat ze gaan experimenteren met roken.2 Daarmee lijkt de stelling ‘zien roken doet roken’ bewaarheid. Overigens steken lang niet alle filmhelden een peuk op, want slechts dertig auteurs zijn verantwoordelijk voor een kwart van al het roken door filmpersonages. Dit zijn met name mannelijke hoofdrollen. (SU)

Literatuur

  • 1.Sargent JD, et al. Exposure to movie smoking among US adolescents aged 10 to 14 years : A population estimate. Pediatrics 2007;119:1167-76.
  • 2.Hanewinkel R, et al. Exposure to smoking in popular contemporary movies and youth smoking in Germany. Am J Preventive Medicine 2007 (in druk).

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen