Nieuws

Zingevingszorg in de praktijk

Gepubliceerd
27 januari 2021
Zingeving wordt steeds meer een onderdeel van onze breder wordende kijk op gezondheid. Maar hoe werkt ‘zingevingszorg’ in de praktijk? Dit boek biedt daarvoor concrete handvatten. Het is een aanrader, zowel voor de (aanstaande) huisarts als de huisartsopleiding.
0 reacties
De biografie als medicijn
De biografie als medicijn. Coachen aan de hand van de vier dimensies
© Lannoo Campus

Zingeving wordt door steeds meer mensen, zelfs door dokters, gezien als een wezenlijk onderdeel van gezondheid. Daarom is het verstandig om een bepaalde mate van ‘tweetaligheid’ te ontwikkelen. Naast de bio-psychosociale taal moeten we ook de taal van de levensvragen leren.

Huisartsen zijn echter weinig geschoold in het praten over zingeving, betekenisverlening, doelen en waarden. Hoe kom je nou met patiënten in gesprek over die levensvragen, zonder te vervallen in de ons aangeleerde taal van symptomen en diagnosen? De auteurs, beiden coach met een indrukwekkende werkervaring, gebruiken het beeld van de piramide als kapstok voor het gestructureerd bevragen van dit onderdeel van de gezondheid. In het intakegesprek wordt met de vraag van de cliënt/patiënt een vloertje gelegd. Daarna volgen de 4 zijden van de piramide: de fysieke, sociale, psychologische en spirituele dimensie. Eenmaal beland op de top van de piramide kun je terugblikken en de essentie van de zoektocht nagaan.

Er zijn meer boeken over zingeving geschreven, maar veel daarvan geven de rechtgeaarde dokter een wat ongemakkelijk gevoel. Moet het echt allemaal zo zweverig? Dit boek is niet vaag. De kapstok van de piramide biedt structuur. Het boek is gelardeerd met voor huisartsen herkenbare casussen en voorbeeldvragen en dat daagt uit er morgen al mee aan de slag te gaan. Dit boek biedt vanzelfsprekend geen antwoorden uit de categorieën ja en nee of een getal. Dat is ook niet de taal van de levensvragen.

Je patiënten gaan het waarderen wanneer je je consulten met de hier aangereikte ‘tweetaligheid’ laat verrijken.

WAARDERING: ●●●●

Susanne Kruys & Wouter Zuurbier. De biografie als medicijn. Coachen aan de hand van de vier dimensies | Amsterdam: Lannoo Campus, 2020 | 152 pagina’s | € 29,99 | ISBN 9789401466769.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen