Nieuws

Zink verkort verkoudheid

Gepubliceerd
22 juni 2015

Tot op heden werden patiënten met een verkoudheid naar huis gestuurd met al dan niet symptoombestrijdende middelen zoals een neusspray of hoestdrankje. Moeten we hier in de toekomst zinkzuigtabletten aan toevoegen om de ziekteduur te verkorten? Bij een dosering van zinkzuigtabletten van meer dan 70 mg/dag zijn de eerste resultaten veelbelovend.

Er vond een meta-analyse van drie gerandomiseerde trials plaats over de effecten van zinkzuigtabletten. Dit onderzoek ontstond naar aanleiding van eerdere resultaten waarbij men zag dat een hoge dosering zuigtabletten van zinkacetaat de duur van een verkoudheid met 42% verkortte. Aangezien deze zuigtabletten smelten in de keelholte, was men benieuwd of de effecten van zink alleen de keelholte betrof of dat zink bijvoorbeeld ook het hoesten vermindert.

Het gebruik van zinkzuigtabletten van 80-92mg/dag laat zien dat de duur van een loopneus, verstopte neus, niezen en pijnlijke keel ongeveer met een derde wordt verkort. Voor spierpijn, heesheid en hoesten gingen de klachten bijna voor de helft sneller over in vergelijking met de patiënten die geen zink hadden genomen. De koortsduur of hoofdpijn verminderde niet, maar dat kan ook komen doordat de hoofdpijn en koorts een andere oorzaken hebben dan de verkoudheid.

Patiënten die zinkzuigtabletten gebruikten, rapporteerden maar zelden bijwerkingen van de tabletten. Als er al bijwerkingen waren, ging het om relatief onschuldige dingen zoals tijdelijk een vieze smaak in de mond.

Het meeste effect van zink lijkt op te treden als de patiënt binnen 24 uur na ontstaan van symptomen met de tabletten begint. Vanwege de duidelijk kortere duur van verkoudheidsymptomen bij het innemen van een zinkzuigtablet, lijkt het alleen maar een meerwaarde te hebben. Maar zolang het effect van zinkzuigtabletten nog niet volledig wetenschappelijk is aangetoond gaan de patiënten naar huis met de bekende zelfzorgmiddelen en het RIVM-advies: Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!

Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen