Nieuws

Zoekstrategie ‘Koolhydraatarm dieet bij diabetes’ [Ingezonden]

Gepubliceerd
3 februari 2020
"De zoekstrategie in het literatuuronderzoek van Van Wijland en Rutten over een koolhydraatarm dieet bij diabetes bevat een aantal onvolkomenheden", stelt Hans van der Wouden.
0 reacties

De zoekstrategie in het literatuuronderzoek van Van Wijland en Rutten over een koolhydraatarm dieet bij diabetes bevat een aantal onvolkomenheden. 1 Consequentie hiervan is dat het aantal gevonden artikelen (‘hits’) kleiner is dan bij een correcte zoekstrategie het geval zou zijn.

Het grootste probleem zit aan het begin: de zoekstring “«Diabetes Mellitus» MeSH” levert 312 hits op (PubMed, december 2019). Wat de auteurs ongetwijfeld bedoelden is om te zoeken met de MEsH-term voor diabetes mellitus. Dat doe je met: “«Diabetes Mellitus»[MeSH]”, waarbij MeSH tussen vierkante haken staat. Een subtiel verschil maar met opmerkelijke gevolgen. Het aantal hits is nu ruim 412.000.

MeSH staat voor Medical Subject Headings, het is zogenaamde ‘controlled vocabulary’, waarmee medewerkers van de National Library of Medicine, het instituut dat PubMed in beheer heeft, trefwoorden toekennen aan nieuwe artikelen. Wanneer auteurs minder gebruikelijke termen gebruiken in titel of abstract van hun artikel, zorgt deze werkwijze ervoor dat zo’n artikel toch van de juiste trefwoorden wordt voorzien, waardoor het vindbaar wordt onder de generieke term.

Maar het toekennen van de MeSH-termen is handwerk. Het kan maanden duren voordat een nieuw in PubMed opgenomen artikel voorzien is van MeSH-termen. Om die reden is het onverstandig om uitsluitend met MeSH-termen te zoeken, aangezien dan de nieuwste aanwinsten gemist worden.

Het goede nieuws is dat de standaard werkwijze van PubMed is om de door de gebruiker ingetikte termen om te zetten naar MeSH-termen, maar er óók mee in titel of abstract te zoeken als vrije tekstterm. De gebruiker hoeft dus niet zelf op zoek naar die MeSH-termen.

Een voorbeeld: bij het invoeren van de termen “diabetes” en “mellitus” (zonder aanhalingstekens) in PubMed, zal PubMed dit opvatten als «diabetes mellitus»[MeSH Terms] OR («diabetes»[All Fields] AND «mellitus»[All Fields]) OR «diabetes mellitus»[All Fields]. Deze vertaling van de zoekopdracht laat PubMed zien in het venster ‘Search details’. Het aantal hits bedraagt ruim 481.000, aanmerkelijk meer dan wanneer we alleen met de MeSH-term zoeken.

Ook voor een ogenschijnlijk simpele handeling als zoeken in PubMed kan het geen kwaad om een deskundige te raadplegen.

Literatuur

  • 1.Van Wijland H, Rutten G. Koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes type 2 niet de enige weg. Huisarts Wet 2019;62(1):30-2.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen