Nieuws

Zoektocht naar een gezonde leefstijl

Gepubliceerd
1 augustus 2020
Dit boek beschrijft de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Met een diepe duik neemt de auteur de lezer mee op avontuur in ‘de wondere onderwaterwereld van leefstijl’. Op originele wijze en met vele voorbeelden beschrijft zij de werking van ons lichaam en de invloed van leefstijl hierop. De doelgroep bestaat in 1e instantie uit (potentiële) patiënten. Het boek is daarnaast ook geschikt voor zorgverleners die op zoek zijn naar het recept voor een optimale, duurzame, blijvende, maximaal haalbare, leefbare leefstijl.
0 reacties

Jacqui van Kemenade is huisarts en kaderarts diabetes. Zij schrijft blogs voor het tijdschrift GezondNU en is bestuurslid van de patiëntenvereniging ‘Je leefstijl als medicijn’. Voor preventie en behandeling van chronische ziektes als obesitas en diabetes geeft zij bij voorkeur leefstijladviezen op recept in plaats van pillen. Aan de hand van haar eigen ervaringen in de spreekkamer, bezochte congressen en vele wetenschappelijke onderzoeken probeert ze de lezer te motiveren een gezonde leefstijl aan te gaan. Het boek bevat veel achtergrondinformatie over vermageringsdiëten, spijsvertering, koolhydraten, hormonen, slaap, vasten, stress, bewegen en tot slot diabetes. Beperking van koolhydraten is een van de speerpunten van dit boek.

Het is een lijvig boek, ruim 300 pagina’s, nauwelijks geïllustreerd, maar met veel diepgang. Voor ‘de gemiddelde patiënt’ is het hierdoor niet makkelijk leesbaar. Verder is in dit boek vaak literatuur gebruikt die aansluit bij de mening van de auteur, bijvoorbeeld over de positieve effecten van een koolhydraatbeperkte voeding op de langere termijn. Daarnaast is de bewijslast van de beschreven onderzoeken niet altijd duidelijk. Gaat het om een review of om een onderzoek met een klein aantal patiënten?

Dit boek benoemt veel aspecten van leefstijl. De lezer krijgt geen kant-en-klaar recept voor een gezonde leefstijl, maar mag zelf met de adviezen aan de slag gaan. Gezien de uitgebreidheid en diepgang is het boek mogelijk geschikter als naslagwerk voor zorgverleners als praktijkondersteuner, diëtist, leefstijlcoach of huisarts. Zij kunnen de patiënt begeleiden bij het veranderen van voeding en leefstijl.

WAARDERING: ●●●○○

Jacqui van Kemenade | Leefstijl op recept. Over gewicht, gezond leven en hoe te ontsnappen aan diabetes | Schiedam: Scriptum, 2019 | 312 pagina’s | ISBN 9789463191821 | Prijs € 20,99.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen