Nieuws

Zorg aan migranten en vluchtelingen

Gepubliceerd
30 mei 2012
De website www.pharos.nl bevat veel informatie over gezondheidszorg voor migranten en vluchtelingen, maar het is lastig om snel een antwoord te krijgen op zoekvragen en de site is minder van praktisch dagelijks nut voor huisartsen. De website www.huisarts-migrant.nl is voor elke huisarts met migranten en/of vluchtelingen in zijn praktijk een zeer mooie en toegankelijke website en een rijke bron van informatie voor in de dagelijkse praktijk.
Pharos is het landelijke kenniscentrum dat gespecialiseerd is op het gebied van de kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van gezondheidszorg voor migranten en vluchtelingen. Op de website www.pharos.nl staat een grote hoeveelheid onderzoeksresultaten, onderzoeksprogramma’s, literatuur en voorlichtingmaterialen. De sitemap geeft het snelst een overzicht van beschikbare onderwerpen. Gebruik van de zoekfunctie op de website geeft veel pagina’s met resultaten, waarbij onderzoeksresultaten, rapporten en ondersteuningsmaterialen als video’s voor de dagelijkse praktijk door elkaar heen staan. Verder specificeren van de zoekvraag levert vaak geen resultaten op.
In de Pharos-brochure staat een verwijzing naar www.huisarts-migrant.nl. Deze website heeft Pharos in samenwerking met NHG en LHV ontwikkeld. Het is een informatiesite voor huisartsen met specifieke vragen over de zorg aan allochtone patiënten. Deze website is geheel gericht op de dagelijkse huisartsenpraktijk. De informatie is handig gerangschikt op ziektebeelden, cultuur en gezondheid, sociale problematiek, hulpverlenings- en zelforganisaties, illegalen en asielzoekers, reizigersgeneeskunde, voorlichting en nascholing. Er is een breed scala aan onderwerpen te vinden: van 'overlijden en rouw bij moslims' en 'illegaal en ongedocumenteerd in Nederland' tot 'dermatologie van de gepigmenteerde huid'. Per onderwerp geven de makers een schat aan informatie over de meest relevante punten, epidemiologie en etiologie, culturele en sociale aspecten, handelen van de huisarts, voorlichting en literatuur en links.  (Margot Heijmans)

Literatuur

  • 1.www.pharos.nl
  • 2.www.huisarts-migrant.nl

Reacties (1)

J.W.L. Cals (niet gecontroleerd) 3 juli 2012

test

Verder lezen