Nieuws

Zumba dansen tegen menstruatiepijn

Gepubliceerd
18 februari 2020
Minstens drie keer per week drie kwartier tot een uur lichte of zware inspanning kan een groot effect hebben op menstruatiepijn, vergelijkbaar met een daling van 25 mm op de visueel analoge pijnschaal (VAS). Hoewel de kwaliteit van bewijs van de onderzoeken laag is, lijkt dit een gezonde aanvullende optie voor vrouwen met menstruatiepijn.
0 reacties

De auteurs van een cochranereview gingen het effect na van inspanning op primaire dysmenorroe. Zij includeerden 10 trials met 754 vrouwen in de meta-analyse. De meeste onderzoeken betroffen vrouwen jonger dan 25 jaar. Op de verschillende pijnschalen (zoals de VAS en Numeric Rating Scale) was de intensiteit gemiddeld 6,76 op een schaal van 0 tot 10 in de onbehandelde groep. 

Zowel training met lage intensiteit (stretching, rompversterking of yoga) als training met hoge intensiteit (Zumba of aerobe training) werden onderzocht. De inspanning was gemiddeld minstens drie keer per week gedurende 45 tot 60 minuten, gedurende de hele maand. Soms werd inspanning tijdens de menstruatie afgeraden.

In de meta-analyse vonden de auteurs een groot positief effect op menstruatiepijn ten opzichte van geen behandeling, met een standard mean difference (SMD) van -1,86 (95%-BI -2,06 tot -1,66; 9 RCT’s; 632 vrouwen). Dit correspondeert met 25 mm reductie op de VAS-pijnschaal van 100 mm en is klinisch relevant. Voor de andere uitkomstmaten zoals algehele menstruatiesymptomen, rugpijn, vermoeidheid en kwaliteit van leven konden de auteurs geen uitspraken doen.De algemene kwaliteit van bewijs was laag, met name door de kleine onderzoeksgroepen en onmogelijkheid om te blinderen. De bijwerkingen werden niet goed beschreven. Een sensitiviteitsanalyse met alleen onderzoeken met laag risico op bias gaf vergelijkbare resultaten.

De farmacotherapeutische richtlijn Dysmenorroe van het NHG vermeldt als niet-medicamenteuze behandeloptie uitleg en eventueel een warmwaterzak. Gezien het beschreven effect in deze cochranereview kan het adviseren van regelmatige inspanning daarop een mooie aanvulling zijn.

Lees meer over het onderzoek Exercise for dysmenorrhoea

Literatuur

  • Armour M, et al. Exercise for dysmenorrhoea. Cochrane Database Syst Rev 2019 Sep 20;9:CD004142.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen