Nieuws

Welke medicatie is veilig bij levercirrose?

Gepubliceerd
21 februari 2017

Projectapotheker Rianne Weersink van Stichting Healthbase lanceerde onlangs de website www.geneesmiddelenbijlevercirrose.nl. Aan de hand van literatuur en expert opinions zijn ruim tweehonderd geneesmiddelen beoordeeld. Op basis hiervan zijn er concrete adviezen geformuleerd voor het gebruik en de dosering van deze medicijnen bij patiënten met levercirrose. 

Levercirrose, dat kan ontstaan na chronische leverziekte of bijvoorbeeld langdurig alcoholgebruik, is een ernstige diagnose die het veilig voorschrijven van medicatie lastig kan maken. De ernst en de prognose van levercirrose kunnen worden ingeschat met behulp van de Child-Pughscore. Deze score wordt berekend aan de hand van een aantal bloedwaardes en klinische kenmerken (zie site) en leidt tot een A-, B- of C-score, oplopend in ernst. De nieuwe website bevat medicatie-adviezen gerelateerd aan deze scores.

Een voorbeeld van een onveilig middel bij levercirrose is atorvastatine. Dit leidt bij levercirrose tot een fors verhoogde beschikbaarheid door een verminderd first-pass-effect. Simvastatine blijkt wel veilig, over de overige middelen in de groep statines is vooralsnog te weinig bekend.

De site, die een ingang kent voor zowel patiënten als zorgverleners, werkt makkelijk en snel. Na het invoeren van het geneesmiddel volgt steeds het advies voor alle middelen uit een geneesmiddelengroep. De adviezen zijn concreet (wel of niet veilig of onvoldoende informatie beschikbaar) en omvatten ook de dosering. De beoordeelde literatuur wordt keurig samengevat en ook het beoordelingsrapport per groep geneesmiddelen is direct in te zien.

De website is ontwikkeld in samenwerking met inhoudsdeskundigen, de NLV en de KNMP en is tot stand gekomen met een subsidie van ZonMW.

www.geneesmiddelenbijlevercirrose.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen