Nieuws

Gepersonaliseerde bewegingstherapie is effectief bij ouderen

Gepubliceerd
27 maart 2023
Kwetsbare ouderen voldoen vaak niet aan de bewegingsnorm. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid en kwaliteit van leven. Recent onderzoek laat zien dat gepersonaliseerde bewegingstherapie (‘Coach2Move’) het beweegpatroon bij hen duidelijk verbetert.
0 reacties
Ouderen en bewegen
Kwetsbare ouderen voldoen vaak niet aan de bewegingsnorm. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid en kwaliteit van leven.

Nederlandse onderzoekers voerden een pragmatische RCT uit onder thuiswonende, kwetsbare ouderen om de (kosten)effectiviteit van het Coach2Move-programma te bepalen. Zij randomiseerden de deelnemers over 4 verschillende groepen, die alle bij aanvang startten met de controlebehandeling in 1 van de 16 deelnemende fysiotherapiepraktijken binnen deze trial. Iedere 3 maanden ging 1 groep over van de controle- naar de interventiebehandeling. Op die manier vergeleken de onderzoekers het effect van Coach2Move op bewegingsactiviteit met de reguliere fysiotherapeutische zorg.

Deelnemers

Van de 548 benaderde personen deden er in totaal 292 mee. Van hen volgden 112 deelnemers (gemiddeld 82,0 jaar; 61% vrouw) Coach2Move en zaten 180 in 1 van de controlegroepen (gemiddeld 81,6 jaar; 63% vrouw). Deelnemers aan Coach2Move waren volgens de Cumulative Illness Rating Scale bij aanvang kwetsbaarder, minder actief en minder mobiel.

Positieve uitkomsten

Na de interventie nam de bewegingsactiviteit in de Coach2Move-groep toe, terwijl die juist afnam in de controlegroep (verschil na 12 maanden 442 minuten/week; 95%-BI 151 tot 732). Deelname aan het Coach2Move-programma leidde tot verminderde kwetsbaarheid (-9 punten; 95%-BI -12 tot -5; op een schaal van 50) en betere functionele mobiliteit en kwaliteit van leven. Er waren gemiddeld minder behandelsessies in het Coach2Move-programma (15) nodig dan in de controlegroep (22), maar er was geen sprake van kostenbesparing (800 euro duurder; 95%-BI -1234 tot 2834).  

De opzet van deze trial beperkte de selectiebias, maar leidde er wel toe dat de meest kwetsbare ouderen wellicht eerder een Coach2Move-interventie kregen.

Van onderzoek naar praktijk

Dit onderzoek bevestigt dat het Coach2Move-programma leidt tot een hogere bewegingsactiviteit dan standaard fysiotherapie. Het programma kreeg recent zelfs de hoogste waardering voor zorgeffectiviteit van het RIVM-Loket Gezond Leven. Daarmee lijken de zorgverzekeraars aan zet om een bredere implementatieslag te borgen om zo de beweging van kwetsbare, thuiswonende ouderen te behouden of te verbeteren.

Literatuur

  • Heij W, et al. Implementing a personalized physical therapy approach (Coach2Move) is effective in increasing physical activity and improving functional mobility in older adults: a cluster-randomized, stepped wedge trial. Phys Ther 2022;102:1-11.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen