Nieuws

Afleiding en hypnose verminderen prikangst

Gepubliceerd
3 januari 2019
Kinderen zijn vaak bang voor naalden: het angstzweet breekt ze uit wanneer ze een naald dichterbij zien komen. Om angst en stress te verminderen bij medische handelingen waarbij naalden worden gebruikt, zetten artsen en verpleegkundigen daarom psychologische interventies in bij kinderen en adolescenten. De auteurs van deze Cochrane-review bekeken de effecten van die interventies en concluderen dat vooral afleiding en hypnose effectief zijn.
0 reacties

De resultaten zijn gebaseerd op 39 onderzoeken met in totaal 3394 participanten tussen de 2 en 19 jaar oud. De meest onderzochte medische handelingen waren een venapunctie, een intraveneus infuus inbrengen en het toedienen van vaccins. De helft van de geïncludeerde onderzoeken bekeek het effect van afleiding op zelfgerapporteerde pijn. Deze onderzoeken, met in totaal 1759 deelnemers, lieten zien dat afleiding een matig effect heeft (SMD -0,61 (95%-BI -0,91 tot -0,32); p < 0,0001). Vijf onderzoeken, met in totaal 176 deelnemers, bestudeerden het effect van hypnose op zelfgerapporteerde pijn. Deze onderzoeken lieten zien dat hypnose een groot effect heeft (SMD -1,40 (95%-BI -2,32 tot -0,48); p = 0,003). Ook ten aanzien van enkele andere uitkomstmaten lieten afleiding en hypnose gunstige resultaten zien. De onderzoekers vonden geen bewijs voor de effectiviteit van overige psychologische interventies, zoals voorbereiden en informeren, cognitief gedragsmatige strategieën, coaching van ouders gecombineerd met afleiding en virtual reality (bijvoorbeeld interactieve video of plaatjes, spelletjes en verhalen via de computer). De effectiviteit van een aantal interventies, waaronder lang uitademen en herinneringen uitschakelen, is slechts in één onderzoek bestudeerd en verdient daarom verder onderzoek.

De auteurs concluderen dat afleiding en met name hypnose effectief zijn bij prikangst, maar voegen eraan toe dat de methodologische kwaliteit van RCT’s naar psychologische interventies aanzienlijke ruimte voor verbetering laat zien.

Literatuur

  • Uman LS, et al. Psychological interventions for needle-related procedural pain and distress in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev 2013;10:CD005179.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen