Nieuws

Afvallen, hoe moet dat?

Gepubliceerd
7 januari 2015

Welk dieetadvies geef je aan patiënten die na de feestdagen willen afvallen? Is het beter om, naast de gebruikelijke hoeveelheid lichaamsbeweging, minder vet of minder koolhydraten te gebruiken? Volgens een onlangs gepubliceerde RCT is het duidelijk dat een koolhydraatbeperkt dieet een beter effect heeft op gewichtsreductie en het cardiovasculaire risicoprofiel dan een vetbeperkt dieet.

De resultaten van dit onderzoek werden onlangs in de Annals of Internal Medicine gepubliceerd. In dit onderzoek werden 148 mannen en vrouwen  gerandomiseerd, met een blanco status wat betreft hart- en vaatziekte en diabetes. Het doel van het onderzoek was nagaan of een koolhydraatbeperkt dieet beter was dan een vetbeperkt dieet. Deelnemers werden ingedeeld in een van beide groepen. Na 3, 6 en 12 maanden werd gekeken naar gewichtsreductie en het effect op het cardiovasculaire risicoprofiel. Het vetbeperkt dieet bestond uit een dagelijkse energie-intake van minder dan 30% uit vet en minder dan 7% uit onverzadigd vet en maximaal 55% uit koolhydraten. Deelnemers die een koolhydraatbeperkt dieet volgden, mochten niet meer dan 40 gram koolhydraat per dag gebruiken. Beide groepen kregen geen beperking wat betreft de hoeveelheid calorieën per dag.

Van alle deelnemers hield ongeveer 80% het dieet gedurende 12 maanden vol. De deelnemers met een koolhydraatbeperkt dieet waren na 12 maanden 3,5 kg lichter dan degenen die een vetbeperkt dieet volgden. De deelnemers met een koolhydraatbeperkt dieet hadden minder lichaamsvet en de HDL-cholesterol ratio, het serum triglyceride gehalte waren afgenomen en het serum HDL-gehalte toegenomen. Dit zorgde voor een verbetering van het cardiovasculaire risicoprofiel. Al deze verschillen waren statistisch significant.

Of een koolhydraatbeperkt dieet, dankzij een verbeterd cardiovasculair risicoprofiel, ook daadwerkelijke minder hart- en vaatziekte geeft, is nog niet duidelijk. Koolhydraatbeperking lijkt in ieder geval beter dan vetbeperking als patiënten willen afvallen. Dat dit resultaat bereikt kan worden zonder een hap minder te eten, lijkt een mooi begin voor het nieuwe jaar.

Bazzano LA, et al. Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: arandomized trial. Ann Intern Med  2014;161:309-18. doi:10.7326/M14-0180.

Reacties (1)

Naam onbekend (niet gecontroleerd) 4 februari 2015

Test

Verder lezen