Nieuws

Beter beslissen bij ongecompliceerde urineweginfecties

Door
Gepubliceerd
20 februari 2023
Samen beslissen wordt momenteel nog maar weinig ingezet bij ongecompliceerde urineweginfecties (UWI) in de huisartsenpraktijk. In een Nederlandse interviewstudie onder huisartsen, doktersassistenten en hun patiënten bleken praktische problemen, zoals weinig tijd, het samen beslissen te bemoeilijken.
0 reacties

Geïnterviewde vrouwen voelden zich vaak onvoldoende geïnformeerd en betrokken. Meer tijd nemen voor samen beslissen kan de patiënttevredenheid verbeteren en het aantal antibioticavoorschriften verminderen.

Even afwachten

Ongecompliceerde UWI’s in de huisartsenpraktijk worden doorgaans antibiotisch behandeld. Deze infecties zijn echter meestal self-limiting. Ook zijn er nadelige effecten verbonden aan antibioticagebruik. Daarom adviseert de NHG-Standaard Urineweginfecties om als alternatief een afwachtend beleid of uitgesteld recept met de patiënt te bespreken om zo samen te beslissen.

Zinnige zorg

De kwalitatieve interviewstudie vond plaats als onderdeel van het project Zinnige Zorg om inzicht te verkrijgen in hoeverre samen beslissen wordt ingezet in de Nederlandse huisartsenpraktijk. De onderzoekers interviewden in 2020 telefonisch 23 vrouwen die een recente ongecompliceerde UWI hadden doorgemaakt, 12 doktersassistenten en 12 huisartsen. Alle interviews werden geanalyseerd en axiaal gecodeerd, waarbij datasaturatie optrad.

Niet op de hoogte

In de praktijk bleken doktersassistenten een groot deel van de diagnostiek en behandeling op zich te nemen. Antibiotica vormden nog altijd de standaardbehandeling. De meeste vrouwen gaven aan niet geïnformeerd te zijn over een afwachtend beleid of uitgesteld recept. Veel vrouwen stonden wel open voor deze behandelopties. Veel huisartsen namen echter aan dat antibiotische behandeling de voorkeur van patiënten had. Doktersassistenten bleken geregeld geen afwachtend beleid te adviseren omdat veel vrouwen zelf al even hadden afgewacht voordat ze de huisartsenpraktijk contacteren. Een kleine minderheid van de zorgverleners verwees naar Thuisarts.nl.

Ruimte voor verbetering

Ondanks de beperkingen van een kwalitatief onderzoek, lijkt er dus nog weinig samen beslist te worden bij ongecompliceerde UWI’s. Vrouwen lijken nog onvoldoende geïnformeerd. Wellicht kan Thuisarts.nl hierin een uitkomst bieden. De website biedt namelijk duidelijke patiëntinformatie over de verschillende behandelopties bij een UWI.

Literatuur

  • Van Horrik TMZXK, et al. Shared decision making for women with uncomplicated cystitis in primary care in the Netherlands: a qualitative interview study. BMC Prim Care 2022;23:259. https://doi.org/10.1186/s12875-022-01867-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen