Nieuws

Casuïstiekprijs H&W voor Pim Keurlings

Door
Gepubliceerd
25 januari 2021
Met het artikel ‘Een wond van de tong, wel of niet hechten? wint huisarts Pim Keurlings uit Nijmegen de H&W Casuïstiekprijs 2020. Een jury kent ieder jaar deze prijs toe aan de beste casuïstiekbeschrijving. Ook de lezers van H&W waardeerden het artikel: het was het meest aangeklikte item uit de H&W-nieuwsbrief in 2020.
0 reacties

De jury bestond uit Just Eekhof (namens IOH), Christine van der Pol (namens NHG-Verenigingsraad) en Ivo Smeele (H&W). Zij beoordeelden 17 casuïstiekartikelen op basis van originaliteit, relevantie, bewijsvoering en schrijfstijl. Drie artikelen werden genomineerd. Naast ‘Wond van de tong’ waren dat ‘Eergerelateerd geweld in de spreekkamer’ en ‘Ik weet niet wat lock-down betekent’.

‘Veel komt samen in winnend artikel’

De jury wees het artikel Een wond van de tong, wel of niet hechten? van Pim Keurlings aan als winnaar van de Casuïstiekprijs 2020, omdat in dit artikel veel samenkomt. ‘De grenzen van de huisartsgeneeskunde, wanneer afwachten, wanneer verwijzen en netwerkgeneeskunde in de vorm van digitaal meekijken door de specialist. Het is origineel onderbouwd met onder andere een expertmeeting. Daarnaast is het direct in de praktijk toepasbaar met concrete handvaten, duidelijke foto’s en ook goed geschreven”. Met de prijs spreekt de jury ook haar waardering uit voor Keurlings, die al meer dan 10 casuïstiekartikelen in H&W publiceerde.

Over het genomineerde artikel Eergerelateerd geweld in de spreekkamer van kaderhuisarts urogynaecologie Sandra Bijl zei de jury het volgende: ‘Een onderwerp waarvan je als huisarts weet dat het er is en dat je daar in gemengd zal gaan worden. Waar je aandacht voor moeten hebben en een positie in moet nemen. Vanuit een casus is die complexiteit zeer helder en instructief beschreven op een wijze dat het je aandacht opent voor deze ingewikkelde problematiek op het grensvlak van huisartsgeneeskunde en het sociale domein.’

Ik weet niet wat lock-down betekent van hoogleraar Gezondheidsverschillen Maria van de Muijsenbergh was ook genomineerd. Hierover zei de jury: ‘Zeer origineel. Geschreven op B1-niveau waardoor de problematiek indringend duidelijk wordt gemaakt. En dat juist in deze COVID-19-tijd met een overvloed aan informatie. Het raakt tevens aan de problematiek rond OPEN met inzage in het dossier en de vraag voor huisartsen hoe je dingen opschrijft.”

Genomineerden H&W-Casuïstiekprijs 2020

De genomineerden hebben elk een pitch opgenomen waarin zij vertellen over hun artikel.

Pim Keurlings | Een wond van de tong, wel of niet hechten?1

Casuïstiekprijs_150

Sandra Bijl | Eergerelateerd geweld in de spreekkamer2

Casuïstiekprijs genomineerd

Maria van den Muijsenbergh | Ik weet niet wat lock-down betekent3

Casuïstiekprijs genomineerd

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen