Nieuws

Dé praktijkhandleiding om persoonsgerichte zorg te verbeteren

Gepubliceerd
13 juni 2023
De huisartsenpopulatie is zeer divers. Het geven van zorg vraagt daarom om maatwerk. Als huisartsen proberen we deze persoonsgerichte zorg te leveren door rekening te houden met de context, gezondheidsvaardigheden en etnische achtergrond van elke patiënt. In richtlijnen is daar incidenteel informatie over te vinden. Het boek Persoonsgerichte zorg voor iedereen biedt huisartsenpraktijken handvatten om deze vorm van zorg te optimaliseren. Het gaat dieper in op communicatie en organisatie, en op de effecten van sociale omstandigheden, etnische diversiteit en migratie.
0 reacties
Persoonsgerichte zorg voor iedereen
'Persoonsgerichte zorg voor iedereen' is een must voor elke praktijk
© Prelum

Dit boek geeft u vele handvatten om de huisartsenzorg persoonsgerichter te maken, in het bijzonder voor de kwetsbaren van de samenleving, die vanwege een slechtere algemene gezondheid vaker een beroep op ons doen. Aan bod komen allerhande kwetsbaarheden, zoals een gebrek aan geld, een dak boven het hoofd, minder intellect, minder (digitale of lees- en schrijf)vaardigheden en ervaringen met geweld, verminking en discriminatie. Daarnaast besteedt het boek aandacht aan de etnische en culturele diversiteit binnen de huisartsenzorg. Tot slot krijgt u advies over persoonsgerichte zorg en preventie bij mensen met chronische aandoeningen en multiproblematiek, de praktijkorganisatie en interprofessionele samenwerking.

De korte zinnen met eenvoudige woorden maken het boek toegankelijk voor alle medewerkers van de praktijk. Ieder hoofdstuk is afzonderlijk leesbaar, de kernboodschappen zijn duidelijk geformuleerd en de achtergrondinformatie wordt fraai onderbouwd. Het boek rondt af met bruikbare tips en verwijzingen naar (digitale) bronnen voor hulpmiddelen of scholing voor professionals. Ondanks de vele coauteurs is het boek een mooi samenhangend geheel met een logische opbouw geworden.

Wat mij betreft is dit boek een must voor elke praktijk. Het biedt een sterke basis voor allerhande verbeterprojecten in het kader van meer tijd/zorg voor de patiënt en een grotere digitale toegankelijkheid van de praktijk. Omdat er ook oog is voor de minder digitaal vaardige medewerkers wordt quadruple aim (gericht op individuele patiënten, de algemene populatie, de zorgkosten en het zorgpersoneel) dan een fluitje van een cent.

Waardering: ●●●●○

Van den Muijsenbergh METC, Oosterberg E | Persoonsgerichte zorg voor iedereen. Met aandacht voor sociale omstandigheden en etnische diversiteit in de huisartsenpraktijk | Prelum | prijs € 70; € 50 voor NHG-leden | ISBN 9789085621942.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen