Nieuws

Documentaire geeft een kijkje in de spreekkamer van de huisarts

Gepubliceerd
7 maart 2023
De documentaire 'Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts' van huisarts en documentairemaker Dick Walstock is een schot in de roos. De kern van de huisartsgeneeskunde komt mooi naar voren in beelden uit de spreekkamers van diverse dokters. De documentaire biedt prachtig materiaal voor eerstejaars huisartsen in opleiding, maar ook voor huisartsen die hun patiënten willen laten zien hoe het werkt in de spreekkamer.
1 reactie
ocumentaire 'Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts'
ocumentaire 'Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts'
© Dick Walstock

De documentaire is van 7 maart tot 18 april 2023 te zien via https://vimeo.com/796231559, wachtwoord: WachtMaarAf23.

De documentaire begint met onschuldige klachten, zoals het syndroom van Tietze, oorklachten of plekjes op de huid. Je ziet alle dokters goed luisteren en zorgvuldig lichamelijk onderzoek doen. Enkele klassiekers uit de consultvoering passeren de revue. Waarom komt deze patiënt nu met deze klacht? Wat is de hulpvraag? Wat zijn de eigen gedachten over de klacht? Medische kennis in combinatie met wat de patiënt ervan vindt is nodig om uit te leggen, gerust te stellen en af te wachten. Het wordt moeilijker bij klachten die niet zo duidelijk zijn en enige ongerustheid bij huisarts of patiënt oproepen. Een ziektebeeld kan nog niet helemaal uitgekristalliseerd zijn. Dan komt het echte ‘even afwachten’ – de tijd gebruiken als hulp bij de diagnose. Meteen veel extra onderzoek doen leidt immers vaak tot onnodige onrust. Even afwachten vooronderstelt dat de beslissing daarover gezamenlijk wordt genomen en is eigenlijk alleen maar goed mogelijk wanneer de patiënt de huisarts vertrouwt.

Ik heb 2 opmerkingen. Ten eerste kan ‘even afwachten’ alleen maar goed verlopen als patiënten een goede instructie hebben gekregen over wanneer ze terug moeten komen. Ten tweede dient degene die de telefoon opneemt uiterst alert te zijn op patiënten aan wie het advies ‘even afwachten’ is gegeven, zodat die bij drukte niet te ver achter in de rij hoeven aan te sluiten. Deze punten hadden een plek verdiend in de documentaire.

Waardering: ●●●●○

Documentaire: Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts | regisseur/producent/distributie: Dick Walstock | 2022 |

Reacties (1)

Max van Dullemen 16 maart 2023

Heel leuk, Dick! 

Verder lezen