Nieuws

Goede effecten van bariatrische chirurgie

Gepubliceerd
15 november 2018
Bariatrische chirurgie heeft op korte termijn goede effecten op lichaamsgewicht, comorbiditeit en functioneren. Op langere termijn zijn de effecten echter nog niet zeker.
0 reacties

Bariatrische chirurgie wordt steeds vaker toegepast. De meest gebruikte technieken zijn de gastric bypass en gastric sleeve. Vergoeding voor de ingreep is mogelijk bij volwassenen met een BMI hoger dan 40 of een BMI hoger dan 35 met gerelateerde comorbiditeit als intensieve leefstijlinterventies falen.

In het Verenigd Koninkrijk wordt alle bariatrische chirurgie en de follow-up vastgelegd in het ‘National Bariatric Surgery Register’ en sinds 2013 is dit zelfs verplicht.

De onderzoekers bekeken in dit register de gegevens van 50.782 geopereerde patiënten (78% vrouw, gemiddelde leeftijd 45, gemiddeld BMI 48), uitgevoerd door 2016 chirurgen in 159 ziekenhuizen in de periode van 2010 tot 2015. Bij 51% ging het om een gastric bypass. Na de operatie nam alle comorbiditeit af, waaronder diabetes type 2 (van 29% naar 15%), slaapapnoe (van 20% naar 11%) en belemmerd fysiek functioneren. De grootste afname was in het eerste jaar, met een plateaufase na twee tot vijf jaar. De perioperatieve sterfte was laag (0,07%); de mediane opnameduur was twee dagen.

De gegevens waren na een jaar volledig, maar naarmate de follow-up langer duurde misten er meer gegevens. De beschreven langetermijneffecten zijn daarom mogelijk te rooskleurig. Zo zijn er meldingen van herniatie van de maag en negatieve effecten van de noodzakelijke, levenslange vitaminesuppletie. We kunnen onze patiënten vertellen dat chirurgie effectief is op de korte termijn, maar nog niet zeker op de lange termijn. Laten we daarbij ons enthousiasme voor leefstijl niet verliezen.

Literatuur

  • Miras DA, et al. Obesity surgery makes patients healthier and more functional: real world results from the United Kingdom National Bariatric Surgery Registry. Surg Obes Relat Dis 2018;14:1033-40.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen