Nieuws

IJzer suppleren hoeft niet met ijzeren hand

Gepubliceerd
23 mei 2019
Er zijn nogal wat patiënten die last hebben van ijzergebrek en zij krijgen ijzertabletten. Langdurige, dagelijkse inname van ijzertabletten is echter vaak een belasting voor de patiënt. Intermitterende suppletie blijkt dan een redelijk alternatief, zo blijkt uit deze Cochrane-review.
0 reacties

IJzergebreksanemie is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen in de reproductieve levensfase en is dan met name het gevolg van menstrueel bloedverlies. De behandeling is gericht op suppleren van ijzer. De NHG-Standaard Anemie adviseert dagelijks ferrofumaraat. Het duurt echter gemiddeld een aantal weken voordat een normaal Hb-gehalte is bereikt en het advies is om de behandeling daarna nog acht tot twaalf weken voort te zetten om de ijzerreserves aan te vullen. Langdurig en dagelijks gebruik van ijzer wordt vaak bemoeilijkt door therapieontrouw en door gastro-intestinale bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree en obstipatie. Bij bijwerkingen adviseert de NHG-Standaard een lagere frequentie of een lagere dosis.

De auteurs van deze Cochrane-review onderzochten of intermitterend orale ijzersuppletie een effectief en prettiger alternatief is. Zij selecteerden 25 RCT’s met 10.996 vrouwen bij wie inname van ijzersupplementen één, twee of drie keer per week op niet-opeenvolgende dagen werd vergeleken met geen interventie, placebo of dagelijkse suppletie.

In vergelijking met geen behandeling of placebo bleek intermitterende ijzersuppletie het risico op anemie te verminderen, en ferritine- en hemoglobineconcentraties te verbeteren. Het risico op bloedarmoede bij intermitterende ijzersuppletie was gelijk aan dagelijkse suppletie (RR 1,09; 95%-BI 0,93 tot 1,29) en intermitterende suppletie gaf minder risico op bijwerkingen.

Hoewel de kwaliteit van het bewijsmateriaal varieerde van zeer laag tot matig concluderen de auteurs dat intermitterende suppletie een geschikt alternatief is als dagelijkse suppletie niet haalbaar is, zoals ook de NHG-Standaard aangeeft.

Literatuur

  • Fernández-Gaxiola AC, et al. Intermittent iron supplementation for reducing anaemia and its associated impairments in adolescent and adult menstruating women. Cochrane Database Syst Rev 2019;1:CD009218.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen