Nieuws

Inhalatiecorticosteroïden effectief bij milde COVID-19?

Gepubliceerd
28 juli 2022
Dossier
Inflammatie in longweefsel is een van de veronderstelde mechanismen achter langdurige of ernstige COVID-19. Inzetten van inhalatiecorticosteroïden (ICS) ligt voor de hand, maar zijn ze effectief? Een cochranereview rapporteert dat ICS de kans op opname of sterfte waarschijnlijk verminderen, maar de kwaliteit van het bewijs is matig.
0 reacties

In het begin van de jaren ’80 kwamen ICS op de markt. Ze zorgden voor een spectaculaire daling van ziekenhuisopnames en sterfte bij astma. Vanwege hun ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen kunnen ICS ook effectief zijn bij ernstige COVID-19.

Bewijs verzamelen

De afgelopen 2 jaren werden daarom trials gestart naar het effect van ICS bij COVID-19. Auteurs van een cochranereview voerden recent een systematisch literatuuronderzoek uit over het gepubliceerde bewijs tot oktober 2021. Zij vonden 3 placebogecontroleerde trials waarin het effect van budesonide of ciclesonide werd vergeleken met placebo bij in totaal 2171 volwassen ambulante deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten met milde COVID-19.

Het is niet zeker

De gemiddelde leeftijd in de 3 trials varieerde tussen 44 en 55 jaar en 52% was vrouw. De onderzoekers vonden alleen een gunstig effect van ICS op het gecombineerde eindpunt sterfte en ziekenhuisopname na 30 dagen (RR 0,72; 95%-BI 0,51 tot 0,99), en op geheel herstel op dag 14 (RR 1,19; 95%-BI 1,09 tot 1,30). De bewijskracht hiervoor was echter matig.

Voor de andere eindpunten inclusief bijwerkingen vonden zij geen effect, maar de bewijskracht hiervoor was slecht.

Vinger aan de pols

Cochrane Database zal deze review updaten na publicatie van aanvullende trials. Hiermee behoren ICS tot de mogelijke interventies bij individuele patiënten met COVID-19. Maar wel met goede toelichting en tijdige evaluatie en stopadvies. De NHG-Standaard COVID-19 geeft hier praktische richtlijnen voor en adviseert ICS afhankelijk van leeftijd, vaccinatiestatus en ernst van de klachten.  

Lees meer over het onderzoek Inhaled corticosteroids for the treatment of COVID-19 van M. Griesel, et al.

Literatuur

  • Griesel M, et al. Inhaled corticosteroids for the treatment of COVID-19. Cochrane Database Syst Rev 2022;3:CD015125.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen