Nieuws

Intra-arteriële behandeling veilig bij beroerte

Gepubliceerd
24 april 2018
Het MR CLEAN-onderzoek, een groot baanbrekend Nederlands onderzoek, toonde in 2014 voor het eerst de effectiviteit aan van intra-arteriële behandeling bij herseninfarcten. Die behandeling is inmiddels standaardzorg. Uit een recent onderzoek in BMJ blijkt nu dat intra-arteriële behandeling bij herseninfarcten in de dagelijkse praktijk net zo veilig en effectief is als in onderzoeksverband.
0 reacties

Nederlandse ziekenhuizen registreren alle interventies in het MR CLEAN-register, omdat interventies soms wel werken tijdens onderzoeken met strenge inclusiecriteria, maar falen in de dagelijkse praktijk. Bij de intra-arteriële behandeling wordt via de liesslagader een katheter opgevoerd tot aan de trombus, zodat deze lokaal verwijderd kan worden. In 2014 bleek deze behandeling beter dan alleen de standaard intraveneuze trombolyse bij herseninfarcten. Voor zowel arteriële als veneuze behandeling geldt dat deze zo snel mogelijk moet worden gestart.

Zestien Nederlandse ziekenhuizen registreerden 1488 patiënten die tussen maart 2014 en juni 2016 een intra-arteriële behandeling kregen. De belangrijkste uitkomstmaat was functioneel herstel na beroerte. Deze patiënten herstelden beter dan de patiënten die tussen 2010 en 2014 in het originele MR CLEAN-onderzoek intra-arterieel werden behandeld (OR 1,30; 95%-BI 1,02 tot 1,67) of in de controlegroep zaten (OR 1,85; 95%-BI 1,46 tot 2,34). De patiënten uit het MR CLEAN-register ontwikkelden minder vaak intracraniële bloedingen en werden gemiddeld een uur sneller behandeld.

Intra-arteriële behandeling van herseninfarcten is veilig en effectief in de dagelijkse praktijk. De resultaten zijn zelfs beter dan in onderzoeksverband, mogelijk door de opgedane ervaring van de interventieradiologen.

Deze resultaten zijn belangrijk voor iedere huisarts. Het advies voor insturen zal veranderen aangezien het arteriële ‘trombolysewindow’ langer is dan de huidige viereneenhalf uur. Dit is ook verwerkt in de herziene NHG-Standaard Beroerte.

 Lees het MR CLEAN-onderzoek hier

Literatuur

  • Jansen I, et al. Endovascular treatment for acute ischaemic stroke in routine clinical practice: prospective, observational cohort study (MR CLEAN Registry). BMJ 2018;360:k949

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen