Vincent van Vugt

Vincent van Vugt

Vincent van Vugt werkt als huisarts in Amsterdam Nieuw-West en verricht onderzoek naar innovatieve behandelingen in de huisartsenpraktijk bij het Amsterdam UMC. Hij maakt als redacteur digitale zorg deel uit van de redactiecommissie van Huisarts en Wetenschap.

Als huisarts en onderzoeker kan ik de twee mooiste banen in de geneeskunde combineren.

 

Vincent: Bij mijn werk in de huisartsenpraktijk is elke dag gevarieerd en uitdagend. Door mij in te zetten voor mijn vaste patiëntenpopulatie ervaar ik veel voldoening en plezier. In mijn onderzoekswerk probeer ik manieren te vinden om de huisartsenzorg te verbeteren en ons vak leuker te maken. Wetenschap is de kern van ons huisartsgeneeskundig handelen, zelfs wanneer veel van wat wij dagelijks doen niet te vangen is in simpele onderzoeksvragen.

 

Huisarts en Wetenschap is voor mij de belangrijkste schakel tussen de wetenschap en de praktijk. Ik ben blij dat ik hier nu als redacteur digitale zorg aan kan bijdragen. In mijn promotieonderzoek ontwikkelde ik de online behandeling Vertigo Training voor chronische duizeligheid die inmiddels gratis toegankelijk is voor alle patiënten en huisartsen in Nederland.

 

Tegenwoordig richt ik mij op innovatieve behandelingen bij chronische zorg in algemene zin, waarbij digitale middelen uiteraard een rol spelen. Digitale zorg staat wat mij betreft nog in de kinderschoenen. Bij goede implementatie zie ik kansen voor verbetering van zorg, vergroting van werkplezier en verkleinen van gezondheidsverschillen. Het is alleen pijnlijk duidelijk dat we nog niet op dit punt zijn, en dat deze vorm van zorg ook schadelijk kan zijn wanneer de kernwaardes van de huisartsgeneeskunde niet leidend zijn. Wat gaat digitale zorg betekenen voor het vak? Ook bij Huisarts en Wetenschap weten wij het nog niet, maar zoals altijd mag u er op rekenen dat onze zoektocht zal leiden naar antwoorden die genuanceerd zijn en bruikbaar in de dagelijkse praktijk.”

Artikelen