Nieuws

Isotretinoïne net zo goed als oraal antibiotica en lokaal middel?

Gepubliceerd
25 februari 2019
Isotretinoïne, het werkzame bestandmiddel in roaccutane, vermindert het aantal acneplekken niet beter dan orale antibiotica in combinatie met een lokaal middel. Artsen beoordelen de acne wel als minder hevig na isotretinoïne. Dat is de conclusie uit een recente Cochrane-review. Gezien de lage kwaliteit van de uitgevoerde onderzoeken moeten we de resultaten wel met enige voorzichtigheid interpreteren.
0 reacties

De onderzoekers analyseerden alle RCT’s die keken naar de effectiviteit en veiligheid van orale isotretinoïne bij acne vulgaris. Ze vonden 31 RCT’s met in totaal 3836 deelnemers (leeftijd 12-55 jaar). De onderzoeken vergeleken isotretinoïne met orale antibiotica en/of lokale middelen. De belangrijkste uitkomstmaten waren afname van acneplekken en optreden van ernstige bijwerkingen.

Drie onderzoeken vergeleken isotretinoïne (n = 400) met orale antibiotica in combinatie met een lokaal middel. Acneplekken namen niet significant meer af bij isotretinoïne (relatief effect 1,01, 95%-BI 0,96 tot 1,06), maar artsen beoordeelden de acne wel als 15% minder hevig (relatief effect 1,15, 95%-BI 1,00 tot 1,32). Er werd slechts één ernstige huidaandoening (het stevens-johnsonsyndroom) beschreven en er waren geen geboortedefecten. Isotretinoïne gaf wel meer lichte bijwerkingen, zoals een droge huid en misselijkheid (relatief risico 1,67, 95%-BI 1,42 tot 1,98). De kwaliteit van alle onderzoeken was echter laag tot zeer laag.

In een directe vergelijking met orale antibiotica in combinatie met een lokaal middel was isotretinoïne niet duidelijk effectiever, maar artsen kiezen vaak juist voor isotretinoïne wanneer de eerdere behandeling niet blijkt te werken. Orale isotretinoïne is in de huidige NHG-Standaard Acne de laatste stap in de behandeling van matig-ernstige tot ernstige acne. Dit onderzoek verandert deze aanbeveling niet. De verwachtingen van deze laatste stap moeten we wel temperen, gezien de geringe meerwaarde ten opzichte van de stap met orale antibiotica.

Lees meer over het onderzoek: Oral isotretinoin for acne.

Literatuur

  • Costa CS, Bagatin E, Martimbianco ALC, Da Silva EMK, Lúcio MM, Magin P, et al. Oral isotretinoin for acne. Cochrane Database Syst Rev 2018;11:CD009435.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen