Nieuws

Meeste Nederlanders zijn apotheek trouw

Gepubliceerd
19 september 2018
Van alle patiënten die vaker dan één keer de apotheek bezochten in 2017 koos 82% altijd voor dezelfde apotheek. Stadsbewoners zijn minder trouw aan hun apotheek dan patiënten op het platteland. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.
0 reacties

Van de mensen die verschillende apotheken bezochten, ging 16% naar twee verschillende apotheken en 2% naar drie of meer apotheken. Als ze twee apotheken bezochten, ging het bij 44% om zowel een wijkapotheek als een poliklinische apotheek, bij 41% om twee wijkapotheken, bij 12% om een wijkapotheek en dienstapotheek en bij 3% om andere combinaties. Hoe stedelijker het gebied, hoe meer verschillende apotheken patiënten bezochten.

Dat kan verschillende redenen hebben. Mogelijk zijn patiënten in de loop van het jaar verhuisd naar een andere regio. Het zou ook kunnen dat ze een apotheek bij hun werkadres bezochten of bij hun vakantieadres. In de steden is de apotheekdichtheid hoger, waardoor patiënten kunnen kiezen uit meer apotheken.

Steeds dezelfde apotheek kiezen is ook een vorm van continuïteit van zorg waarvan de overgrote meerderheid van de patiënten gebruikmaakt. Huisartsen in de stad moeten zich er echter van bewust zijn dat hun patiënten relatief vaker gebruik (wensen te) maken van verschillende apotheken.

Literatuur

  • Stichting Farmaceutische Kengetallen. Apotheektrouw aanzienlijk lager in stedelijke gebieden. Pharmaceutisch Weekblad 30 maart 2018;153-13.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen